Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 есенни съвета за буйна трева през пролетта

24 септември 2024, 09:30 часа

Съзнателната есенна грижа за моравата е от ключово значение за създаването на градина с тучна, жизнена зелена трева през пролетта. Собствениците на жилища с дървета са свикнали да събират листата през сезона, но хладните есенни условия също са чудесни за наторяване, борба с плевелите и други стъпки за поддръжка на двора.

За гъста тревна площ през следващата година, помислете за няколко есенни съвета за грижа за моравата, които ще подготвят вашия двор за успех през пролетта.

Още: Шест билки, които можете успешно да засадите през есента

Регулирайте височината на косене

Ако сте повишили височината на вашата косачка през лятото, за да намалите топлинния стрес върху вашата трева, върнете косачката на нормалната й височина през есента. Малко по-късото подстригване на вашата морава през есента помага да се предотврати сплъстяването на тревата под листата и снега. Въпреки това, избягвайте да косите тревата твърде късо. Плътно окосената трева има по-малко корени и позволява на плевелите да се закрепят.

Дайте на вашата трева много вода

Ако лятната суша продължи през есента, поливайте тревната си площ обилно няколко пъти, преди да настъпи слана. Добавянето на няколко обилни накисвания към есенния ви план за грижа за моравата ще помогне на ландшафта ви да премине към зимата, преди почвата да замръзне. Природата понякога ще ви осигури влага чрез дъжд, но ако трябва да поливате моравата си, направете го сутрин, когато вятърът е по-слаб. Това ще ограничи изпарението и ще позволи на почвата ви да задържи по-голямата част от влагата.

Нанесете тор

Есента е най-доброто време за наторяване на тревата. Тревите през хладния сезон, като синя трева, власатка и райграс, реагират добре на подхранване в началото на септември и късна есен (края на октомври или ноември). Включването на торене във вашата рутинна грижа за моравата през есента ще помогне на вашата трева да стане жизнено зелена по-рано и да изглежда по-буйна през пролетта.

Обратно, избягвайте торенето на пасивни треви през топлия сезон, освен ако не са били засадени със зимен райграс.

Поправете мъртви петна

Грижата за моравата в началото на есента трябва да включва повторно засяване на мъртви или тънки петна в тревни площи през прохладния сезон. Продуктът за мулчиране, вграден със семена и тор, е удобен начин за запълване на редки петна. Подгответе почвеното легло с гребло преди засяване и насърчете бързото покълване, като поливате новото семе редовно в продължение на няколко седмици след прилагането.

Презасяване

Есента е отлично време да започнете нова тревна площ за прохладен сезон или да закърпите съществуваща трева с копка, защото умерените температури и изобилната влага помагат на тревата да започне бързо. Висококачествената копка ще бъде гъста, гъста и без плевели. Това е удобен начин да получите незабавно решение за голи петна.

Проверете за слама

Сламата е слой от мъртва органична материя близо до повърхността на почвата. Дебелият сламен слой води до проблеми с болести и насекоми, а заболяването на моравата може също да направи вашата трева уязвима към щети от суша и студено време. Слама може да се развие, когато прекалявате с наторяването на моравата си или поливате твърде често. Проверете за слама, като обърнете малка част от чима с лопата. Малко сламена покривка не е проблем, но ако има повече от това, моравата ви ще се възползва от премахването на малко.

Отстранете излишната слама

Отстраняването на люспите включва разрязване на слоя слама и изтръгване на отломките. Моторните гребла или вертикалните косачки са ефективни инструменти за това. Използвайте ръчно гребло, за да премахнете сламената покривка от моравата, след като е била издърпана от една от тези машини, след което компостирайте отломките.

Аерирайте

Аерирането е есенна стъпка в грижата за моравата, която намалява сламата, подобрява дренажа и разрохква почвата. Аераторите за сърцевина са предпочитаният тип аератори за тревни площи — те премахват тапи от почва (наречени сърцевини), разрушават сламата и подобряват структурата на почвата. Сърцевините се оставят върху тревната площ и бавно се разпадат при дъжд, косене и движение по тревата.

Атакувайте плевелите

Създаването на здрава, тучна морава е най-добрият начин за изкореняване на плевелите без химически хербициди. Съсредоточете се върху косене на правилната височина, аериране, ако е необходимо, и добавяне на тор, за да осигурите основни хранителни вещества. По-малките плевели обикновено се засенчват, когато моравата ви е в най-добра форма.

Ако вашият двор е засегнат от по-големи плевели, използвайте инструменти за плевене, за да ги издърпате от корена. Ако трябва да използвате средство за унищожаване на плевели, следвайте внимателно инструкциите на етикета и се насочете само към плевелите, които искате да убиете, вместо да третирате цялата морава.

Нанесете подхранване

Подхранването включва нанасяне на тънък слой почва или компост върху съществуващата тревна площ. Процесът подобрява условията за отглеждане чрез намаляване на сламата, увеличаване на количеството органична материя в почвата, изглаждане на неравностите в моравата и намаляване на нуждата от тор. След като очистите и проветрите моравата си, разпръснете слой висококачествена почва върху целия двор, особено в проблемните зони, където тревата изтънява. Внесете подхранването в почвата, като я загребете.

Още: Практични съвети: Не подрязвайте тези растения през есента

Отстранете падналите листа

Отстранете падналите листа, като ги изгребете или мулчирате с косачка, преди да сплъстят и задушат тревата ви. Мулчиращата косачка работи добре, за да раздробява малки количества листа и да връща настърганата органична материя в почвата, подобно на подхранването. Бъдете в крак с мулчирането на паднали листа, като минавате по моравата с мулчираща косачка на всеки няколко дни. Ако има твърде много паднали листа, за да е осъществимо косенето, изгребете ги от тревата и ги компостирайте.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес