Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да приготвите тор от яйчени черупки

24 септември 2024, 14:10 часа

Поради състава си черупките от яйца са много търсени като тор сред опитните градинари. Затова си струва да знаете как можете да използвате този наличен компонент. Можете, разбира се, да използвате черупката отделно. Винаги можете да увеличите хранителната стойност на продукта, ако добавите допълнителни компоненти.

Как можете да направите тор от яйчени черупки?

С билки - препоръчително е да направите следното. В контейнер трябва да смесите половин чаша сушена коприва и люспи от лук. Добавете и 50 грама стрити на прах яйчени черупки и пепел. Залейте с четири чаши гореща вода и изчакайте 24 часа. След това филтрирайте концентрата и го разредете с половин кофа чиста вода.

Кой е най-добрият тор за доматите - тайната на богатата реколта

Има още една интересна рецепта. Препоръчително е да поставите около половин чаша прах от яйчени черупки. Добавете и корите на два средни по големина портокала. Залейте с три литра вода. Изчакайте 24 часа, филтрирайте и използвайте в чист вид.

За приготвянето на класическа инфузия е препоръчително е да вземете 50 грама стрити на прах яйчени черупки и 1 литър гореща вода, разбъркайте и изчакайте 24 часа. Контейнерът трябва периодично да се разклаща. След това ще трябва да добавите още три литра вода.

Яйчени черупки като калциев тор

Яйчените черупки са 90-95% калциев карбонат, останалите 5-10% са различни микроелементи: желязо, манган, мед, молибден, силиций, сяра, фосфор и др. Общо черупките на яйцата съдържат до 27 различни микроелемента. Калцият е един от най-важните микроелементи за растежа и торенето на растенията.

Ролята на калция за развитието на растенията е следната:

  • осигурява правилното функциониране на растителните клетки, протеиновия и въглехидратния метаболизъм;
  • насърчава навлизането на бор, манган и молибден в растенията;
  • запазва калия в корените на растенията;
  • в комбинация с магнезий и калий, калцият намалява приема на радиоактивни елементи (стронций, цезий) в растенията;
  • стимулира растежа на кореновата система и е особено важен в самото начало на развитие;
  • участва в процесите на усвояване на други важни микроелементи, поради което неговият излишък или дефицит се отразява негативно на усвояването на други хранителни вещества и допринася за появата на минерален глад;
  • предпазва растенията от усвояването на амонячен азот и някои заболявания;
  • осигурява растежа и развитието на разсад и млади растения след засаждане в земята.

Повечето градински култури се нуждаят от калций в определени количества през целия си жизнен период: в края и в началото на вегетационния период, по време на плододаване и активно плододаване.

Торовете, които не трябва да се използват през есента

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес