Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се поливат цветята?

24 септември 2024, 14:54 часа

Много хора имат стайни цветя, така че си струва да знаете как да ги поливате правилно. Външният вид и здравето на растенията до голяма степен ще зависят от това. В случая има 2 тънкости, които е важно да запомните - анализиране на състоянието на почвата и качество на водата.

Правилно поливане на цветята

Наличието на график е удобно, но не винаги помага за правилно поливане. Например, ако е време да полеете цветята според вашите бележки, но почвата изглежда очевидно влажна, в случая е по-добре да се въздържате от поливане. В случая излишната влага създава висок риск от развитие на гъбични заболявания. Също така си струва да се разбере, че кореновата система може да започне да гние.

Цветята, които може да засадите през есента - студът няма да ги съсипе

Затова винаги се ръководете от състоянието на почвата: ако почвата изглежда суха, тогава може да се извърши поливане. Ако почвата изглежда мокра, тогава трябва да изчакате няколко дни.

Качество на водата - тази точка е не по-малко важна от първата, тъй като качеството на водата до голяма степен определя състоянието на растенията. Ако използвате твърда вода за поливане, цветята могат да бъдат повредени. Ето защо си струва да помислите за инсталиране на система за филтриране у дома. Ако все още не можете да го направите, тогава поне утаете или сварете течността, преди да я добавите към почвата.

Колкото по-малък е обемът на саксията, толкова по-бързо изсъхва почвата. И когато капацитетът значително надвишава размера на кореновата система, почвата остава влажна по-дълго. Това може да навреди на корените - те започват да гният.

Общият съвет е следният: диаметърът на саксията трябва да бъде с няколко сантиметра по-голям от стария контейнер, в който цветето е било отглеждано преди това. Например, ако това е възрастно растение, отглеждно във временна саксия, от която вече стърчат корени, не трябва да го засаждате в огромна саксия. Независимо от размера и материала, саксията трябва да има дренажен отвор, така че течността да не се застоява на дъното. Също така е добре да поръсите експандирана глина на слой от 2-3 см, така че корените със сигурност да не влизат в контакт с вода.

Понякога е трудно визуално да се определи дали е време да се полива растението: почвата винаги е тъмна и дори да изглежда суха отгоре, земята отдолу често е мокра. Производителите на цветя съветват да опипате да заровите пръста си на 2-3 см. Ако почвата е мокра на такава дълбочина, е твърде рано за поливане. Друг вариант е използването на определен сензор за влажност.

Какво означава, ако цветята у дома изсъхват?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес