Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на зимен лук - кои са най-добрите сортове

24 септември 2024, 13:51 часа

Много градинари засаждат не само чесън, но и лук преди зимата. Но засаждането на зимния лук изисква малко повече внимание. Освен да изберете подходящото време, трябва да имате представа за сортовете. Не всеки сорт лук може да бъде избран за зимно засаждане, тъй като не всеки сорт може да оцелее през зимния период. Ако датата може да се определи спрямо препоръките на производителя на семена или в лунния календар, но е задължител но да се подготвите старателно за избора на семена.

Засаждане на зимен лук

Градинарие с опит дават предпочитание на Шутгард-Ризен. Това е популярен сорт лук с висок добив. Луковиците растат големи, имат силен аромат, а самото растение е непретенциозно и рядко се разболява. Сортът "Августа" дава ранна и обилна реколта. Едно от предимствата на този сорт е устойчивостта на студ. Сортът "Булат" се отличава с малките си луковици, но този сорт се съхранява добре. Растението е устойчиво на известни заболявания.

Как да засадите лук преди зимата?

Лукът "Шекспир" демонстрира отлична кълняемост. Освен това е непретенциозен и устойчив на замръзване. Сортът "Senshui-ellow" е устойчив не само на болести, но и на вредители. Луковиците са едри, сочни и подходящи за мариноване или приготвяне на салати. Понася добре транспортиране и се съхранява добре.

От хибридите сортове градинарите препоръчват сорт Balstar F1. Той принадлежи към ултра-ранния сорт, толерира студове, луковиците са големи, сочни, понасят добре транспортирането и се съхраняват дълго време.

Зимният лук се прибира 1-1,5 месеца по-рано в сравнение с лука, засят през пролетта. Кълновете на такъв лук се появяват рано, развиват се по-бързо. Това е значително предимство на засаждането на лук през зимата.

Друго предимство е, че не е нужно да се притеснявате за съхранението на луковиците. Добивите на такива култури с добро презимуване са значително по-високи от тези на пролетните култури. Зимният лук обаче не е подходящ за съхранение през зимата. Използва се през лятото в салати, за консервиране и се яде за укрепване на имунната система.

За да отглеждате зимен лук, нямате нужда от специални трикове. Препоръчително е в почвата да се добавят минерални торове и добре угнил оборски тор. Важно е да не засаждате лук в район, където преди това са растели лук, чесън и други лукови култури в продължение на поне три до четири години. Също така нежелани предшественици са магданоз, целина, картофи. Най-добрите „съседи“ са морковите, цвеклото, грахът, бобът и зелето.

При засаждането на зимен лук има малка разлика - ще са необходими повече азотни торове. Тъй като през пролетта почвата е още студена и растенията ще гладуват, ще са необходими около 3-4 кг карбамид на сто квадратни метра: 1/3 от дозата преди засаждане, 2/3 напролет на два приема. Ще са необходими по-малко торове. Суперфосфат 1-1,5 кг на сто квадратни метра, прилага се 1-2 седмици преди засаждането. Калиев хлорид 2-2,5 кг на сто квадратни метра, също се добавя преди засаждане за разхлабване или копаене.

Какво да засадите на мястото на лука и чесъна?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес