Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приключи Фестивалът на сливата в Троян

24 септември 2024, 17:55 часа • 270 прочитания

Пъстър и многообразен бе тазгодишният Български фестивал на сливата, в рамките на който Троян, Орешак и хиляди гости от цялата страна празнуваха.

Дадохме началото на 20 септември с любимото на всички празнично шествие, което и през настоящата година включваше читалищни състави от цялата община, а организацията беше на изключително ниво. Водено от емблемата на празника – сливовия плод, който тази година бе в ръцете на Тодор Бенчев. Шествието премина през централната градска улица, като имаше няколко спирки – за тематични сценки и традиционното хоро. На площада в Троян шествието бе посрещнато от троянско семейство в народни носии, с пита с шарена сол и с кехлибарената напитка. Кметът Михайлова даде начало на фестивала с думите „В тези дни ние отваряме домовете си за всички, които обичаме. За гости от близо и далеч, за да бъдем заедно, да изпием по чаша троянска сливова ракия и да се чувстваме чудесно. В тези дни Троян отваря вратите си за нашите гости – те пълнят ресторантите ни, заведенията, пазаруват в магазините ни, а в хотелите ни отдавна няма места и помагат затова местният бизнес да бъде жив и туризмът ни да се развива.“ Кметът припомни, че преди 31 години Фестивалът тръгва от поляните на Орешак, за да се пренесе тук, на своята втора сцена и да стане един от най-добрите фестивали в Европа. „И за да започнем да мечтаем за един Български фестивал на сливата, в който да поканим гости от Балканите и той да прерасне в Балкански фестивал на сливата“, допълни още за мечтите на Общината тя.

Част от официалното откриване бяха и генералните директори на Българската телеграфна агенция и Българското национално радио. Само часове преди началото, кметът Михайлова, заедно с Кирил Вълчев, откриха новия Национален пресклуб на БТА, пети по рода си в необластен град. В рамките на официалното откриване бе подписан и договор за медийно партньорство между Община Троян и БТА за всички събития, в рамките на календарния план на Общината.

Доброто настроение на Фестивала още в първата вечер бе дадено от троянския ФА „Траяна“, който изпъстри сцената и направи едно чудесно представление пред своите съграждани, последвани от прекрасен завършек на първия фестивален ден с ФА „Жарава“.

В празничния 21 септември, троянският предприемач Милко Вачев, изпълнителен директор на семейната фирма „Фитофарма“, създадена преди повече от 25 години, бе провъзгласен за Главен майстор на ракията. Вачев е сред хората, които подкрепят каузите на Община Троян и помагат на своите съграждани. „Баш-майсторът е най-главният човек на празника. Обикновено това е известен троянец, който е заслужил уважението на нашия град. Тази година баш-майсторът е човек, който прави чудесна ракия“, започна представянето му кметът. Тя сподели, че никога няма да забрави първите дни след ковид-кризата, когато той направи дарение за своите съграждани. Фирмата му осигури стипендии за млади лекари и подпомогна екологичното детско хранене, което вече е модел за страната. Човек, който обича и подпомага спорта. Милко Вачев запали казана за изваряване на ракия, придружаван от своите три внучета, знак за приемствеността на поколенията, под звуците на музиката на възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

Часове след запалването на казана в Троян, начало бе поставено и на фестивалното честване в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак, мястото, на което се заражда празникът. Там също имаше казан, от който течеше кехлибарената напитка, истинска атракция за посетителите. Богата бе празничната програма, събрана в двата дни на фестивала в Орешак, изпълнена с много фолклор, много занаяти, интересни закачки и много веселие. Трио „Троянка“, ФА „Българе“, читалищни състави, които се качиха на откритата сцена, концерт на TRIGAIDA, а публиката остана очарована. Изключително интересен елемент от програмата бе препратката към изваряването на прочутата българска роза и сходствата, които процесът има с варенето на троянската напитка.

Вечерта в Троян бе посветена на младежката публика, а изпълненията на „Молец“ и DJ 89|BRATЯTA не разочароваха събралите се, които пяха и танцуваха с изпълнителите.

На 22 септември подобаващо отбелязахме един от най-знаковите български празници – Деня на независимостта. В ранната утрин на 22 септември, на далечната 1908 г., общинският барабанчик на старопрестолния град разнася новината за неочаквани, височайши гости, пристигнали с нощния влак Русе-Търново. Народът се стича към порутената, но заредена със символика църква „Св. Четиридесет мъченици“, за да види Княза и министрите. След отслужения молебен и Многая лета е прочетен Манифестът, написан от министър-председателя Александър Малинов, в който Княз Фердинанд обявява независимостта на България, а себе си за цар. „Българийо на живи и на мъртви“ от Дамян Дамянов, в изпълнение на Мила Лаковски, бе поздрав пред събралите се на паметника при "Вила Ванна". Гост на събитието бе конституционният съдия проф. Янаки Стоилов, който произнесе слово „В днешния свят независимостта на държавата изисква защита от народа. Можем да намерим много примери за това в славната ни история. 34-ти пехотен Троянски полк, например, е известен с героизма на своите войници, много от които са от Троянския край. Спомняме си за славните битки при Одрин, Чаталджа и Дойран. Един от участниците в тези сражения, младши подофицер Цочо Пенков, в предсмъртните си часове пише: „Не отстъпихме нито крачка назад.“ Мнозина проявяват себеотрицание, дори подложени на тежки артилерийски обстрели и пехотни атаки. По време на Втората световна война, българските войници отново показват своята смелост в боевете при Косово и Бяла Паланка. Възхвалявайки героизма на войниците, капелмайсторите на полка пишат бойни маршове, сред които е и „Весели и в боя“, написан от Панайот Пипков. Патриотизмът има своите местни измерения, но не е само местно дело. Споменавайки името на генерал Владимир Вазов или Гео Милев, който е бил взводен командир в 34-ти троянски полк, виждаме как историята ни сплотява и ни води напред. Трябва да търсим отговори на актуалните въпроси: как да развиваме местното самоуправление, без да пренебрегваме държавните интереси, как да запазим националната идентичност в глобалния свят и как да постигнем независимост, без да губим свободата си. Нека да подкрепяме хората, които предлагат решения на тези въпроси. Честит Ден на независимостта! Да пребъде нашето отечество, Република България!“, каза в словото си професорът.

Денят продължи с третото издание на „Маунтин байк предизвикателство“, в което участие взеха над 200 деца, а с тежката организация се бяха заели от екипа на Велоклуб „Троянски кон“. Начало на състезателния ден даде заместник-кметът Вероника Тодорова.

Празничният 22 септември завърши с грандиозен концерт - „50 години магия“ на Орлин Горанов, с участието на Кристина Димитрова, Алекс Раева и Мариана Попова.

На 23 септември си взехме довиждане с 31-то издание на Български фестивал на сливата, а заместник-кметът Ангел Ангелов даде голямата награда – нощувка за двама, предоставена от хотел „Балкан“, с. Чифлик, която си спечели Веска Христова от Габрово, след което закри Фестивала. Изживяхме заедно емоцията на четири вълнуващи дни, които бяха изпълнени с много фолклор, музика, танци, занаяти, изкуство, спорт и главния герой – световноизвестната троянска сливова ракия. И тази година хора от цялата страна се стекоха в общината, за да бъдат част от троянската дългогодишна традиция, която проведохме на две сцени – в Троян и в Националното изложение в Орешак. Хиляди минаха през Улица на занаятите, слушаха любими български изпълнители, опитаха от сливовите менюта на троянските заведения. Казанът за ракия привлече десетки дегустатори, а бабите от нашите читалища приготвиха за гостите сливов мармалад, бял мъж, сватбарско жито. Раздадохме много награди и най-важното – забавлявахме се заедно, тук край река Осъм и на поляните в Националното изложение в Орешак. Готови сме с много нови и свежи идеи за следващата година, която очакваме с нетърпение. Ще ви очакваме през 2025 г. на 32-я Български фестивал на сливата, за да изживеем тази традиция с много вкус и настроение. Финал на фестивалните дни дадоха изпълнителите от ДФА „Филип Кутев“.

Община Троян изказва благодарности към всички, имащи отношение към празника – към екипа от отделите и дирекциите на администрацията, към служителите на реда от РУ на МВР-Троян, към ОП „Комунални услуги“ и „Хемус ресурс – Троян и Априлци“, към читалищата на територията на общината, към всички, ангажирани с провеждане на спортни активности, арт занимания, към доброволците на Фестивала, към всички спонсори, към фирмите, предоставили награден фонд или подпомогнали празника, към хората, изпъстрили дефилето, към всички наши съмишленици и най-вече към всички вас – гостите на фестивала, без които този празник няма как да се случи!

Още: Училищата в Троян са готови за първия учебен ден

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес