Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво правят опитните градинари след прибиране на реколтата от малини

24 септември 2024, 13:57 часа

Малините са любимите плодове на много градинари. Въпреки това, след прибиране на реколтата растението изисква специално внимание и грижи. Правилните действия през този период поставят основата за бъдещо плододаване, осигурявайки здравето и продуктивността на храста в продължение на много години. 

Подрязване и премахване на плододаващи леторасти

Веднага след края на плододаването започва важен етап от грижите за малината - резитба. Двугодишните издънки, които дават плодове, трябва да бъдат премахнати, тъй като те вече са изпълнили функцията си и вече няма да дават плод. Тяхното присъствие само отнема хранителни вещества от младите, обещаващи клони.

Трябва ли да се режат малините през есента?

Старите стъбла трябва да се изрежат в корена, като се внимава да не останат пънове. Този подход ще предотврати развитието на гъбични заболявания и ще подобри циркулацията на въздуха в малиновата градина.

Изтъняване на едногодишни издънки

Едногодишните издънки са бъдещето на малиновата градина. Излишъкът им обаче може да доведе до удебеляване на храста и намаляване на добива. Оптималното количество е 4-6 силни леторасти на линеен метър ред. Останалите трябва да бъдат премахнати, като се изберат най-слабите, изкривени или растящи в грешна посока. Разреждането ще осигури по-добро осветление и хранене на останалите клони, което ще има положителен ефект върху бъдещата реколта.

Торене и мулчиране

След подрязване малините се нуждаят от хранителни вещества, за да се възстановят и подготвят за зимата. Фосфорно-калиевите торове ще помогнат за укрепване на кореновата система и ще повишат устойчивостта на замръзване на растенията. Органичните торове, като компост или хумус, също имат благоприятен ефект върху развитието на храстите.

Важно е да се избягват азотните торове през този период, тъй като те могат да провокират растежа на нови издънки, които няма да имат време да узреят преди настъпването на студеното време. Мулчирането на почвата около храстите ще помогне за задържане на влагата, ще потисне растежа на плевелите и ще обогати почвата с органични вещества. Можете да използвате слама, дървени стърготини или окосена трева като мулч. Слой мулч от 5-7 см ще създаде благоприятни условия за развитието на кореновата система и ще я предпази от внезапни температурни промени.

Профилактика на заболяванията

Есента е идеалното време за предотвратяване на болести по малините. Премахването на паднали листа и растителни остатъци ще помогне за предотвратяване на разпространението на гъбични инфекции. Третирането на храстите с препарати, съдържащи мед или разтвор на смес от Бордо, ще предпази растенията от много патогени. Важно е тези дейности да се извършат преди настъпването на трайно застудяване, за да се даде време на малините да се възстановят след обработката.

Подготовка за зимата

В райони със сурови зими малините се нуждаят от допълнителна защита. Огъването на издънките към земята и покриването им със смърчови клони или агрофибър ще помогне за предпазване на пъпките от замръзване. При по-мек климат е достатъчно кръговете на ствола на дърветата да се мулчират с дебел слой органична материя. Такива мерки ще гарантират безопасността на растенията и тяхната готовност за новия сезон.

Ще берете малини в кофи, ако през есента извършите правилна резитба

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес