Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо тор: Това растения ще направяи почвата по-плодородна

24 септември 2024, 15:20 часа

Градинарите с опит засаждат задължително две растения като зелен тор в градински лехи, по-често избират синап или фацелия. И двете растения се считат за универсални, но не трябва да забравяме и други, не по-малко полезни сортове. Например, елда. Градинарите, които сеят елда през есента, твърдят, че след нея почвата става невероятно рохкава. Що се отнася до възстановяването на плодородния слой, елдата се справя с тази задача не по-лошо от другите.

Ползите от елдата в градината

Не е ясно защо градинарите незаслужено пренебрегват елдата. Първо, това растение е по-подходящо от всяко друго за сеитба в градината през есента. Факт е, че насища почвата с калий и фосфор, необходими за следващия сезон. Второ, елдата перфектно разхлабва почвата поради развитата си коренова система. Градинарите твърдят, че корените се спускат на дълбочина до един метър.

Засадете ги през есента: Тези растения правят почвата по-плодорода

Трето, за засяване на сто квадратни метра земя са необходими 1 кг семена от елда и няма значение какви култури ще растат след това на същото място през новия сезон.

Отглеждане на елда като зелен тор

Елдата е растение с много кратък вегетационен период, нейният растеж и развитие отнема само 70 до 90 дни. Това е едногодишно растение, което се отглежда предимно за зърнопроизводство и като бързо растящо растение може да се използва в сеитбообръщение със зърнени култури или смесено с бобови растения.

Как изглежда растението елда? Тънкото, изправено стъбло може да достигне височина от около 30 - 60 см. Листата са извити, гладки и покрити с фини власинки. Цъфти през юли-август, периодът на цъфтеж продължава 30-50 дни. Образуват се невзрачни бели, розовеещи цветове, събрани в малки метличести съцветия, израстващи от листата или по върховете на стъблата. След като бъдат опрашени, цветята се развиват в триъгълни, кафяви плодове. Тънкото, изправено стъбло може да нарасне до височина приблизително 30 - 60 cm.

Това е относително лесно за отглеждане растение поради неговата устойчивост на вредители и болести и ниска чувствителност към почвените условия. Елдата като зелено торене често се използва като покривна култура на тежки и маргинални почви за подобряване на здравето на почвата. Ефективно предпазва почвата от ерозия, от ларви, нематоди и патогени.

Тази култура е непретенциозна, расте добре на изчерпани и кисели почви, обогатява почвата с фосфор и калий, а също така възпрепятства растежа на плевелите. Масовото засаждане на елда ще унищожи пшеничната трева. Идеална е за слаби, дори песъчливи почви, не изисква интензивни минерални торове и има ниска нужда от вода.

Произвежда големи количества биомаса с високо съдържание на азот и фосфор, които могат да се добавят към почвата за наторяване. Корените отделят химикали, които извличат неорганичен фосфор от почвата. Коренните остатъци правят фосфора по-достъпен за следващата култура и връщат значителни количества от него в почвата. Елдата е важно медоносно растение за хранене на пчелите.

Топ 5 на отровните растения около вас

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес