Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с листните въшки - трикове на опитните градинари

12 юни 2024, 18:45 часа
Реклама

Всеки градинар се сблъсква с различни вредители и листните въшки са един от тях. Те причиняват огромни щети на културите, които са засадени в градината, както и на стайните растения. Листните въшки са малки насекоми, които на пръв поглед изглеждат безобидни, но не са.

Листните въшки се установяват на дъното на листата или на младите издънки на растенията, изсмукват сока от тях и оставят следи от отпадните си продукти, които привличат други насекоми - мравки, мухи, пчели и оси. Покритието, което остава след тях и покрива листата, се нарича медена роса.

Методи за борба с листните въшки 

Има няколко начина за борба с листните въшки. Един от тях е листата на растенията да се напръскат със струя студена вода. Това позволява максималното измиване на вредителите от растенията. Този метод се нарича механичен.

За борба с вредителя по биологичен метод се използват малки птици (синигери, врабчета) и други насекоми (мухи, калинки), които се хранят с листни въшки. За да привлечете птици във вашата градина, достатъчно е да монтирате хранилки и къщицки за птици.

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

За да привлечете насекоми, които ядат листни въшки, трябва да засеете в градината копър, моркови, магданоз, както и да добавите дървени стърготини в саксиите. Ако искате да защитите определени растения, тогава трябва да ги засадите далеч от тези растения, които листните въшки обичат. Това са настурция, козмеа, мак, липа, калина и др. Листните въшки прекарват част от живота си върху второстепенни растения, като лайка, хризантема, бодил, водна лилия, цикория, киселец и др.

Ако листната въшка се намира само на основното растение, без да може да премине към вторичното, тогава тя няма да може да се размножава и през зимата възрастните насекоми и техните ларви ще умрат.

Следващият метод е технологичен. Същността му се състои в засаждането на растения, които имат репелентни свойства срещу листни въшки, близо до култури, които са податливи на нападение от листни въшки. Такива свойства имат чесънът, лукът и къдроглавата лайка.

Но горните средства невинаги са достатъчни за борба с листните въшки. След това трябва да използвате химикали. Първото третиране трябва да се извърши в началото на пролетта, преди пъпките да започнат да цъфтят. Второто третиране трябва да се извърши, когато пъпките едва започват да цъфтят.Третото третиране се извършва във фаза отделяне на пъпките със същите препарати, както при второто третиране. Лекарствата се редуват, за да не се предизвиква пристрастяване към тях. Ако листните въшки се открият отново през лятото, химическата обработка трябва да се повтори.

Градинарите с опит използват и бабини рецепти.

Сапунен разтвор - към 10 литра вода добавете 4-5 супени лъжици препарат за миене на съдове, прах за пране, течен или сапун за пране - за предпочитане без силни аромати, тъй като миризмата им може да привлече вредители. Катраненият сапун с остър аромат е много ефективно средство. Разтворете парче сапун (100 гр) в 10 литра вода и напръскайте растенията с тази течност.

Смес от сапун и сода - към 1 литър топла вода добавете ¼ бар настърган сапун за пране и една супена лъжица калцинирана сода.

Инфузия от пепел - разбъркайте чаша дървесна пепел в 5 литра вода, оставете сместа да се кисне 12 часа, след което напръскайте засегнатите растения с нея.

Листни въшки по розите и краставиците - как да се справите с тях


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес