Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да промените цвета на хортензията

12 април 2024, 10:00 часа
Реклама

Хортензията цъфти с прекрасни розови, сини или бели цветове.

Промяна на цвета на хортензиите

Понякога е възможно това красиво цвете да промени цвета си поради киселинността на почвата, така че тези, които са имали розови цветя една година, могат да имат сини цветя на следващата година. Но има вариант и сами да промените цвета на това красиво цвете, ако искате. Хортензията с кремав цвят може да получи само розов нюанс. 

Но ако искате вашата хортензия да има сини или лилави цветя, почвата около нея трябва да е кисела, защото тя помага за преноса на алуминий в растенията и допринася за създаването на син цвят.

Засаждане на хортензията - кога и как се прави, за да цъфти дълго и пищно

Ако хортензията е синя, това означава, че почвата около нея е изключително кисела. По този начин, ако искате цвете с този цвят, органичният тор ще ви помогне да подкиселите допълнително почвата. Можете да го направите от кухненски отпадъци като утайка от кафе и бананови кори.

Ако копнеете за розова хортензия, консултирайте се със специалисти от мгазин за селскостопански препарати, които ще ви препоръчат продукти за намаляване на киселинността на почвата - това ще доведе до розови цветове. Яйчени черупки, пепел, черупки от миди, лимонова кора ще намалят киселинността на почвата и ще получите розова хортензия. 

Грижа за хортензия

Много е важно да запомните, че това цвете изисква редовно и обилно поливане. Адекватната влага ще насърчи активния растеж и развитие на растението, буйния и продължителен цъфтеж, ще предпази от болести и вредители, ще повиши имунитета и ще помогне на храста да издържи през зимата дори в най-студените дни.

Обърнете внимание на санитарното и оформящо подрязване на храстите. Първата процедура може да се извършва през целия сезон: веднага щом забележите изсъхнали или счупени клони, не се колебайте да ги премахнете. В края на есента е най-добре да отрежете изсъхналите съцветия, защото под тежестта на снега те могат да отчупят издънките.

Грижата за това красиво цвете през пролетта включва преди всичко формираща резитба: внимателно отстранете замръзналите върхове на издънките, ако има такива, с ножици за подрязване и също така премахнете от храста клони, растящи вътре в короната. Неговото удебеляване е изпълнено с появата на гъбични заболявания, които значително ще повлияят на декоративните свойства на хортензиите и могат да сринат имунитета на растението.

Важно е да се вземе предвид фактът, че това правило не важи за хортензия с големи листа, тъй като тя цъфти от миналогодишни издънки и ако ги отрежете, храстът изобщо няма да цъфти. За този вид на цветето е подходящо само санитарно подрязване и отстраняване на съцветията.

Цветя, които да подрязвате през есента

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес