Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да определим най-добрата тор за нашите домати

24 юни 2024, 14:30 часа
Реклама

Ако искате тазгодишният ви урожай да е значително по-добър, е необходимо да сте наясно със спецификите на доматите. Влагата е от ключово значение за тях, но не по-малко важно е и редовното торене на почвата. В тази статия ще разгледаме съветите на опитни градинари за това как и кога да торим доматите, за да съберем плодовете на нашия труд в края на сезона.

Подходящи торове за доматите

1. Птичата тор

Птичата тор е изключително подходяща за доматените растения, тъй като е богата на множество полезни хранителни вещества. Тези елементи са жизненоважни за правилното функциониране на доматите и помагат за тяхното здравословно развитие.

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

2. Калиеви и фосфорни торове

За да се чувстват добре доматите, е важно да внесете калиеви и фосфорни торове на повърхността на почвата. Тези елементи подпомагат развитието на кореновата система и стимулират цъфтежа и плодообразуването.

3. Дървесна пепел и компост

Дървесната пепел и компостът са също перфектен избор за подхранване на доматите. Дървесната пепел е богата на калий, който е необходим за здравословното развитие на растенията. Компостът, от своя страна, обогатява почвата с органични вещества и микроелементи.

домати

Подготовка на почвата преди засаждане

1. Неутрализиране на киселинността

Ако почвата, в която възнамерявате да засадите доматите, е кисела, трябва да добавите вар. Това ще осигури оптимално добра среда за развитието на доматите, като неутрализира киселинността и подобри структурата на почвата.

2. Специални смеси за разсад

При подхранването на доматен разсад, опитните градинари съветват да не използвате минерални торове, тъй като те могат да активират прекомерно ранното образуване на плодове. Вместо това, можете да използвате смеси като разтвор от калиев перманганат и мая. Разтворете 10 грама мая в 10 литра вода и добавете по 220 мл от разтвора във всяка дупка преди засаждането.

Направете си магически домашен тор за подхранване на доматите

Допълнителни съвети за торене

1. Яйчени черупки

Яйчените черупки също не са за подценяване. Те могат да помогнат за предпазване на растенията от заболявания и да подпомогнат тяхното развитие. Добавете малко количество стрити яйчени черупки във всяка дупка, в която засаждате разсада.

2. Редовно торене

Редовното торене е крайно необходимо, за да се предпазят доматите от заболявания и зарази. Спазвайте препоръките за торене и не пропускайте редовните грижи за вашите растения.

Следвайки тези съвети и препоръки, вие ще можете да осигурите на вашите домати всичко необходимо за една успешна и обилна реколта. Не забравяйте, че правилното торене и грижите за почвата са от ключово значение за здравето и продуктивността на растенията. С малко усилия и внимание, вашата градина може да ви възнагради с вкусни и здравословни домати, които ще радват вас и вашето семейство през целия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес