Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Със 100+ мача зад гърба си: Кои са най-опитните играчи на Евро 2024?

13 юни 2024, 10:00 часа
Реклама

Опитът може да бъде от решаващо значение на голям турнир като Евро 2024, а на сцената в Германия ще излязат едни от най-дълголетните играчи с националната фланелка. Невероятно, но факт е, че в съставите на евроотборите са избрани 30 играчи, които вече имат повече от 100 мача за своите страни, а хърватите Марсело Брозович (96) и Андрей Крамарич (93), нидерландският полузащитник Джини Вайналдум (93) и полякът Камил Гросицки (93) могат да станат международни столетници с успешни турнири това лято. А ето кои ще са най-опитните представители на еврошампионата:

Реклама
  • Пепе - Португалия (137 мача)

Пепе продължава да бъде ключова фигура за защитата на Португалия, като централният бранител се подготвя за петото си европейско първенство. Защитникът на Порто дебютира за Португалия през 2007 г. и оттогава е участвал в 137 мача за националния отбор. Той е част от отбора на турнирите през 2008, 2012 и 2016 година, като на финала на Евро 2016, когато "мореплавателите" спечелиха първия си голям турнир, е обявен за най-добър играч на мача. 41-годишният футболист ще стане най-възрастният играч в историята на европейските първенства, ако излезе на терена. Той ще задмине унгареца Габор Кирали, който се включи срещу Испания през 2016 г. на 40 години и 86 дни.

Пепе

  •  Роберт Левандовски - Полша (150 мача)

Евро 2024 вероятно ще се окаже последният турнир за Роберт Левандовски с екипа на Полша. 35-годишният футболист ще бъде капитан на своята страна на финалите, където поляците ще имат трудната задача да излязат от групата си, в която са Холандия, Австрия и Франция. Левандовски е вкарал 82 гола в 150 мача за Полша и е деветият най-резултатен футболист в историята на международния футбол. Нападателят на Барселона ще пропусне откриващия мач срещу Холандия, след като получи травма на бедрото по време на последния им мач от подготовката. 

Роберт Левандовски

  •  Ян Вертонген - Белгия (154 мача)

Ян Вертонген е един от оцелелите от ерата на "златното поколение" на Белгия. Бившият бранител на Тотнъм се завърна в родината си към тима на Андерлехт, където записа 36 участия през изминалата кампания. 37-годишният футболист е рекордьор по участия за "червените дяволи", като направи дебюта си за националния отбор преди 17 години.

Ян Вертонген

  •  Лука Модрич - Хърватия (175 мача)

Изглежда, че Евро 2024 ще бъде последната лебедова песен и за Лука Модрич. Считан за най-големия талант на своята страна, Модрич е в основата на последните успехи на Хърватия на международната сцена. Той спечели Златната топка през 2018 г., след като помогна на "шахматистите" да стигнат до финала на Мондиал 2018, а през 2022 г. достигнаха до полуфиналите в Катар. Наближавайки 39-ия си рожден ден, той остава на върха на клубния футбол, след като спечели шеста титла в Шампионска лига с Реал Мадрид, и ще търси добро представяне и на Европейското в Германия.

Лука Модрич

  • Кристиано Роналдо - Португалия (207 мача)

Рекордните подвизи на Кристиано Роналдо не се нуждаят от представяне. Единственият човек в историята, който е спечелил над 200 международни мача, ще участва на рекордното си шесто европейско първенство това лято. Той е единственият играч, който е играл и вкарал гол в 5 издания на турнира. Вчерашният успех на "мореплавателите" срешу Ирландия беляза нов рекорд за Роналдо. Това беше мач №1226 за него, с което се превърна в играча с най-много изиграни мачове на международно ниво. Футболен феномен, чиито постижения изглежда ще продължат да растат и това лято.

Кристиано Роналдо

Със своя опит и постижения, тези ветерани ще играят ключова роля в представянето на своите отбори на континенталната сцена. По всяка вероятност Евро 2024 ще бъде и последният им голям турнир с националните фланелки, което прави участието им още по-специално.

ОЩЕ: Време за прогнози! Кой ще стане шампион на Европа?! (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес