Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защита на Прибалтика: Латвия купува ПВО система IRIS-T от Германия (ВИДЕО)

01 декември 2023, 12:51 часа
Реклама

Министерството на отбраната на Латвия подписа договор с германската компания Diehl Defence за закупуване на системата за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T, съобщиха от Рига на 30 ноември.

Договорът за доставка е на стойност около 600 млн. евро. Латвия ще получи цялото необходимо оборудване за ефективната експлоатация на системата.

Планира се Diehl Defence да започне доставката на системи за противовъздушна отбрана със среден обсег през 2026 г. Дотогава Латвия трябва да обучи личния състав и да подобри инфраструктурата, както и да изпълни други предварителни условия, така че в момента на получаването на IRIS-T националните въоръжени сили да са готови да ги използват и поддържат пълноценно.

Още: "Щит на европейското небе": България се включва в съвместната покупка на ПВО

Общ небесен щит на Прибалтийските републики

Министерството на отбраната в Рига, цитирано от местната медия LSM, съобщи, че през септември тази година Латвия и Естония са подписали съвместно споразумение за закупуване на ПВО системата.

Системите за противовъздушна отбрана IRIS-T са способни да унищожават вражески самолети и дронове в радиус, съответно, от 40 км и до 20 км.

Съвместното закупуване на един вид система ще позволи на Латвия и Естония да спестят бюджетни средства, както и да улеснят взаимната координация на защитата на региона на балтийските държави, обявиха от военното ведомство в Рига.

Още: Германия праща още една ПВО система Iris-T и добавки към нея в нов пакет за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес