Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преместиха руския опозиционер Владимир Кара-Мурза в затворническа болница, не пускат адвокатите му

05 юли 2024, 16:53 часа
Реклама

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза, който излежава присъда в наказателна колония с максимален режим в Омск, е изпратен в затворническа болница. Новината съобщи съпругата на политика Евгения Кара-Мурза в социалната мрежа X.

Адвокатите нямат достъп до него

По думите ѝ, адвокатите на Кара-Мурза, които са пристигнали от Москва, в продължение на пет часа не са били уведомени къде се намира политикът и са били принудени да чакат в колонията. Когато те най-накрая пристигнали в болницата, не им било позволено да видят отведения там затворник.

Още: Опозиционерът Кара-Мурза спечели "Пулицър" за статии, писани от руски затвор

Снимка: Getty Images

Адвокатите били помолени да изчакат, като им било обещано да ги пуснат да видят клиента си. След това обаче те чули от отговорните лица, че работният ден приключил. В събота и неделя пък няма никакъв шанс за достъп, оплаква се съпругата на политика.

"По този начин адвокатите така и не успяха да видят Владимир и да се уверят, че той е добре", подчерта тя.

Влошеното здраве на Кара-Мурза

През април 2023 г. Владимир Кара-Мурза бе осъден на 25 години затвор по обвинения в "държавна измяна", разпространение на "фалшификати" за руската армия и ръководене на "нежелана" организация. Съпругата му Евгения и адвокатът Вадим Прохоров заявиха, че здравето на политика се е влошило значително в затвора. Адвокатът уточни, че Кара-Мурза има полиневропатия, причината за която е "двойно тежко отравяне с неизвестни токсини - през май 2015 г. и февруари 2017 г.", предава независимата медия "Медуза".

Още: Руски опозиционер от затвора: Пуснете Кара-Мурза, Путин се опита да убие и него

На 19 юни Прохоров съобщи, че Кара-Мурза е преместен в затворническо общежитие от килиен тип за 6 месеца - това е максималният възможен срок. "Тези условия на изтърпяване на наказанието са мъчителни и представляват реален риск за здравето и живота му", заяви той.

Още: Кара-Мурза: Все още не мога да се примиря със смъртта на Навални

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес