Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рядко решение: Ватиканът отлъчи критик на папата

05 юли 2024, 16:50 часа
Реклама

Ватиканът отлъчи архиепископ Карло Мария Вигано, яростен критик на папа Франциск, след като го призна за виновен в схизма, съобщи ватиканската Конгрегация за доктрината на вярата.

83-годишният архиепископ Карло Мария Вигано е отлъчен от Католическата църква заради "отказа му да признае и да се подчини на Върховния понтифик", се казва в изявлението, цитирано от АФП.

Това рядко срещано решение може да окаже голямо влияние в ултраконсервативните среди, особено в САЩ, където опозицията срещу понтификата на аржентинския папа е силна.

Още: И той е човек: Папата излезе в почивка

Карло Мария Вигано, бивш посланик на Светия престол в Съединените щати, е посочил, че е бил призован да се яви пред съдебната власт на Светия престол на 20 юни, обвинен в "отричане на легитимността на папа Франциск" и "отхвърляне на Втория ватикански събор".

"Отричам, отхвърлям и осъждам скандалите, грешките и ересите на Хорхе Марио Берголио (папа Франциск), чието управление е абсолютно тиранично", заяви тогава той.

Сега архиепископът коментира в социалната мрежа Х, че смята отправените към него обвинения за "чест". 

Архиепископ Вигано, който беше апостолически нунций (посланик на Светия престол) във Вашингтон от 2011 до 2016 г., преди да се оттегли, отдавна критикува папата и много пъти е заемал остри позиции срещу неговата власт.

Още: "Хората заспиват прави": Папата препоръча проповедите да бъдат до 8 минути

През август 2018 г. той излезе от анонимност, за да призове папата да подаде оставка, публикувайки унищожителен списък с обвинения за справянето му със сексуалните посегателства в Църквата. По-конкретно той обвини папата, че дълго време е защитавал бившия американски кардинал Теодор Маккарик, който през 2019 г. беше порицан за насилие над малолетни.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес