Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ най-после вдигнаха забраната за доставки на оръжия за полка "Азов"

11 юни 2024, 10:39 часа
Реклама

Най-накрая забраната за доставка на западни оръжия за "Азов" - част от Въоръжените сили на Украйна, е премахната. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън позволи на полка, който от доста време вече не е батальон от доброволци, а специализирана бригада 12 в Националната гвардия на Украйна, да бъде снабдяван наравно с останалите военни части в украинската армия с модерни западни оръжия.

"След внимателен преглед, 12-та бригада на специалните сили "Азов" премина проверката на Държавния департамент на САЩ. Департаментът се позоваваше на закона "Лийхи", който забранява военната помощ на САЩ за чуждестранни части, за които е известно, че са извършили сериозни нарушения на човешките права. Той е кръстен на бившия сенатор Патрик Лийхи, написал този закон", се казва в съобщение на Държавния департамент, цитирано от Washington Post.

Още: Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов" 

Подчертава се, че Държавният департамент не е открил "никакви доказателства" за подобни нарушения.

Говорител на Държавния департамент обаче отказа да уточни кога е отменена забраната и дали американските оръжия вече са на разположение на полка.

Припомняме, че командирът на полка Денис Прокопенко с позивна Редис още преди месеци описа подробно абсурдната ситуация защо на "Азов" не се предоставят оръжия:

"За съжаление, "Азов" се превърна не само в първото подразделение в украинската армия, което внедрява западните военни стандарти, но и в една от първите и главни цели на руската пропаганда. От началото на руско-украинската война през 2014 г. Кремъл обвинява "Азов" в "неонацизъм" и се стреми да го унищожи. През 2022 г. руснаците искаха да "денацифицират" цяла Украйна, етикетирайки цялата нация като "нацисти". Преди 10 години никой не помогна на "Азов" да устои на влиянието на многомилиардната пропагандна машина на Кремъл. Днес цялата страна е в същото положение. Няма никакви доказателства или потвърждение на обвиненията, които руската пропаганда разпространява за "Азов" вече 10 години. Ако имаше, делегации от азовски бойци нямаше да бъдат приемани нито в САЩ, нито в европейските страни, нито в Израел. Членовете на "Азов" нямаше да провеждат срещи с представители на Конгреса на САЩ и правозащитни организации. Нямаше да говорят нито в ООН, нито в Съвета на Европа, нито в най-добрите западни университети. Те нямаше да дават интервюта за водещи световни медии и нямаше да участват в панелни дискусии на големи военни конференции. Това е абсурдът на ситуацията: "Азов" е посрещнат на най-високо ниво в целия западен свят, но все още не му дават оръжие." Още: Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес