Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Невидимата власт": Ами ако Пеевски е прав за Доган? Говори доц. Георги Лозанов (ВИДЕО)

05 юли 2024, 19:30 часа
Реклама

"Важно е за България да знае какво става с ДПС - поради две причини. Те имат потенциал да взривят етническия мир, ако искат. Второ, както призна техният почетен председател навремето, те разпределят порциите. Те имат голямо влияние върху невидимата власт". Така в Студио Actualno културологът доц. Георги Лозанов коментира разцеплението в Движението за права и свободи.

Още: Пеевски държи с документи Доган и Борисов: Говори Корман Исмаилов (ВИДЕО)

Невидимата власт и култът към личността

"Видимата власт е по министерските кабинети, но в България невидимата власт управлява видимата. Затова може да направиш кабинет, да станеш министър-председател, да си с добри намерения, но нищо да не се случи. Ако искаш да пазиш от тази позиция демократичната легитимност, ще влезеш в тежка битка с невидимата власт. Тя минава през тайни служби, през какво ли не. В ДПС стана най-очевидното. Нашата демокрация, колкото и да изглежда ръждясала, накрая, ако някой започне силно да преяжда с власт, му дърпа спирачката. Точно това стана", смята той.

Още: Как българите реагират на липсата на редовен кабинет? (ВИДЕО)

Снимка: Actualno.com

"Култът към личността е феномен на тоталитарния режим, но след падането му той запази присъствието си в някои партии. ДПС е такава партия. Не може да има култ към две личности в една партия", коментира той разцепването на лагерите между Ахмед Доган и Делян Пеевски, което се видя и при гласуването на проектокабинета "Желязков".

Още: Как ще действат Доган и Пеевски: Анализ на Любомир Стефанов (ВИДЕО)

Ще се окаже ли прав Пеевски?

"ДПС иконата продължава да бъде Ахмед Доган и всякакви опити в това отношение ще бъдат безуспешни. Но ако г-н Пеевски е прав, че навлизаме на рисков терен, ако г-н Доган по някакъв начин е ограничил и санкционирал г-н Пеевски заради неговите евроатлантически позиции, то значи, че тези стари подозрения отново идват на дневен ред - че ДПС, през Държавна сигурност, е в зависимости от Кремъл, от Москва. Че оттам може да се появи още една проруска диря в българския съвременен политически живот и вече да стане много тежко", каза доц. Лозанов, изброявайки в същата графа президента Румен Радев и "Възраждане".

Гледайте още във видеото - защо без ПП-ДБ не може да има правителство и защо Бойко Борисов предложи кабинет, без да иска той да бъде приет?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес