Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оръжие за Украйна: Важна новина за F-16 от НАТО, обещания от САЩ, Полша не дава Patriot

13 юни 2024, 14:29 часа
Реклама

САЩ ще предоставят на Украйна прехващачи за противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства и артилерия с боеприпаси. Това заяви американският министър на отбраната Лойд Остин в началото на заседанието на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна (Рамщайн-23) в централата на НАТО в Брюксел.

В срещата участва и българският военен министър Атанас Запрянов.

Помощта от САЩ

Остин отбеляза, че САЩ продължават да предоставят спешно необходимата помощ на Киев в областта на сигурността чрез президентските правомощия на Джо Байдън за изваждане на оръжия от складовете и запасите на Пентагона.

Още: За първи път във войната: Украинците удариха най-новата радарна станция на Русия (ВИДЕО)

Откакто беше подписан големия пакет за 60,8 милиарда долара, САЩ вече са доставили на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди, хиляди противотанкови мини, стотици управляеми ракети GMLRS, противотанкови оръжия и още средства за ПВО, за да се помогне за отбраната в Харковска област.

"Президентът Байдън също така обяви нов пакет от помощи и ние ще предоставим на Украйна повече прехващачи за противовъздушна отбрана, бронирани машини, противотанкови оръжия и артилерийски системи и боеприпаси", подчерта Остин, визирайки пакета за 225 млн. долара, обявен преди около седмица.

Остин също така заяви, че се гордее с факта, че Контактната група е поела ангажимент за повече от 98 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна, предава думите му агенция УНИАН.

Още: Столтенберг за Украйна: Предоставяме 40 млрд. евро годишно. Идея за задължителни оръжейни доставки (ВИДЕО)

Лойд Остин добави, че Щатите няма да доставят на Украйна допълнителна ПВО система Patriot - поне засега.

Полша не дава Patriot, Германия няма да праща още ПВО

Междувременно Полша потвърди позицията си, че няма да предаде система за ПВО Patriot на Украйна. "През последните две години въздушното ни пространство беше нарушено три пъти, което коства живота на двама граждани. Много е опасно да се премести цяла батарея Patriot, от това ще пострада сигурността на Полша", каза ръководителят на Бюрото за национална сигурност Яцек Севера, цитиран от сайта на президента.

Снимка: Patriot, Getty Images

Той говори за постоянното нарушаване на въздушното пространство на полската страна от руски ракети, изстреляни по Украйна - Варшава редовно вдига авиацията си като предпазна мярка в такива случаи. Припомняме, че при една такава атака в полското село Пшеводов (Пшеводув) през 2022 г. бяха убити двама души - по-късно стана ясно, че ракетата е украинска, но тя е опитала да прехване навлизаща, така или иначе, руска ракета: Официално: Падналата на полска територия през 2022 г. ракета е от украинска ПВО система.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че страната му не може да предостави на Украйна повече системи Patriot, тъй като вече е обещала три, а това е една четвърт от собствените ѝ запаси. Той посочи, че други държави може да са в състояние да доставят по една система.

Още: Зеленски инспектира в Германия поредния "Пейтриът", който ще получи Киев (СНИМКИ)

F-16 да поразяват Русия? Какво отговори НАТО

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че не е против Украйна да поразява цели на територията на Руската федерация с изтребители F-16, когато те пристигнат на фронта.

"Трябва да разберем какво се случва. Това е агресивна война. Русия нападна Украйна. И това е грубо нарушение на международното право. Според международното право Украйна има право на самозащита, а правото на самозащита включва и нанасянето на удари по легитимни военни цели на територията на агресора - Русия", заяви Столтенберг, цитиран от УНИАН.

Още: С мисъл за F-16: Русия се окопава в Харков и Крим, пробива на запад в Донецка област (ВИДЕО)

"Ще бъда внимателен по отношение на даването на някакви конкретни срокове", допълни той, попитан кога идват първите F-16 в Украйна. Припомняме, че първо се очаква доставка от Дания - в рамките на месеци, със сигурност през лятото, а веднага след това и от Нидерландия.

Румъния ще финансира обучението на украински пилоти

Стана ясно също така, че Румъния ще финансира обучението на украински пилоти на F-16 във военновъздушната база във Фетещ. Това включва покриване на разходите по договорите, необходими за обучението, както и за настаняване, храна, транспорт, гориво, специално оборудване и други свързани услуги, пишат местните медии.

Още: Заплахата F-16 за Русия е главно от Румъния: Трудно ще се оправим, анализира източник, близък до Путин

Помощ от Канада

На фона на всички новини за оръжия за Украйна - първите 4 от общо 50 канадски новопроизведени бронирани машини ACSV вече се насочват към Украйна.

Това лято украинските сили ще бъдат обучени как да ги използват, потвърди канадският министър на националната отбрана Бил Блеър.

През следващите седмици Канада ще изпрати на Украйна първоначален транш от повече от 2000 ракетни двигателя CRV7. Канада също така ще дари 29 излишни дистанционни оръжейни системи Nanuk и повече от 130 000 излишни боеприпаси за малки оръжия.

"След като бъдат предоставени допълнителни резултати от тестовете, Канада ще прецени възможността за даряване на допълнителни двигатели CRV7", заяви Блеър.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес