Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромен хуманоиден робот поддържа влаковите линии в Япония (ВИДЕО)

04 юли 2024, 11:40 часа
Реклама

От този месец голямата машина с огромни ръце и непропорционално малка глава, монтирана на камион, който може да се движи по релси, ще бъде използвана за работа по поддръжката на западнояпонските железници. Операторът му седи в кабината на камиона, „вижда“ през очите на робота чрез камери и управлява мощните му крайници и ръце от разстояние, предава The Guardian.

Още: Европейска страна може да се похвали с първи хуманоиден робот с постоянна работа

С вертикален обсег от 12 метра машината може да използва различни приспособления за ръцете си, за да пренася предмети, тежки до 40 кг, да държи четка за боядисване или да използва верижен трион.

Задачите, които ще изпълнява

Засега основната задача на робота ще бъде да подрязва клони на дървета по релсите и да боядисва металните рамки, които държат кабелите над влаковете, съобщиха от компанията.

Технологията ще помогне да се запълни недостигът на работници, както и да се намалят злополуките, като например падане на работници от високи места или токови удари, заявиха от компанията. „В бъдеще се надяваме да използваме машини за всички видове операции по поддръжката на нашата инфраструктура“ и това би трябвало да даде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка, заяви президентът на компанията Казуаки Хасегава на пресконференция.

Още: Робот се "самоуби" в Южна Корея

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес