Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много опасна тенденция: Украинските селяни се опитват да орат нивите си с падналите „Шахед“-и

13 октомври 2024, 09:01 часа • 2583 прочитания

В Украйна властите са обезпокоени от нова опасна тенденция, която набира скорост – украински граждани се опитват да използват свалените руски дронове-камикадзе във всекидневния си живот и по-конкретно да "съживят" двигателите им и да ги впрегнат, например, в селскостопански дейности. В социалните мрежи се разпространяват видеа, показващи как украински мъже се хвалят с успешно „ремонтиране“ на намерени "Шахед"-и и такива клипове събират десетки хиляди харесвания, както и стотици коментари със съвети какво може да бъде направено с тези дронове.

Някои коментиращи дори поясняват, че в Одеса конкуренцията сред търсачите на свалени дронове е особено ожесточена и откритите "Шахед"-и се предлагат на черния пазар. Под публикациите може да се попадне също на дискусии дали двигателите от тези дронове могат да се използват, за да се прекопават градините и нивите.

Да се използват в бита? Помислете си добре

Още: Дронове-ловци на "Шахед"-и: Нов украински проект (ВИДЕО)

От украинския телевизионен канал ТСН са се обърнали за мнение към специалисти от Киевския научноизследователски институт по съдебна експертиза, които вече имат значителен опит в изследванията на оръжията, използвани от руската армия в Украйна. Конкретно свалени "Шахед"-и са изследвани многократно. Според експертите хората, които се опитват да си купят за хиляди гривни двигатели от тези дронове, трябва да са наясно, че моторите обикновено изчерпват живота си по време на един полет.

"Двигателите на дроновете, по-специално от типа "Шахед", имат ограничена мощност и са предназначени за няколко часа полет. Като цяло те се изработват от материали, които не са предназначени за употреба в продължение на години, така че тяхното функциониране в други битови сфери остава под голям въпрос", казва един от експертите.

Риск от скрити механизми

От друга страна, резервните части на "Шахед"-ите крият сериозни опасности, за които малко хора знаят.

Още: Украйна мисли пак да започне да изнася оръжие, най-вече дронове

"След като руските дронове и ракети бъдат свалени от средствата за противовъздушна отбрана, техните части и отломки остават опасни, тъй като винаги има остатъчен риск от експлозия дори след време. Тези фрагменти могат да детонират при контакт по всяко време, така че е изключително важно с тях да работят обучени специалисти", добавя експертът.

"В нашата експертна работа сме имали случаи, когато руснаците са монтирали скрити детонационни механизми в дронове от типа на "Шахед 136", които се задействат при опит за манипулиране на тези устройства. На пръв поглед, тези специфични капани не се забелязват и могат да причинят значителни щети на неподготвен човек", заявява още той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес