Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският военен министър: Обмисляме да разрешим на Киев да използва германско оръжие в Русия

31 май 2024, 10:30 часа
Реклама

Берлин ще разгледа въпроса относно разрешението за Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия. Това каза германският министър на отбраната Борис Писториус на брифинг в Одеса, предаде Укринформ.

Той добави, че германският канцлер Олаф Шолц наскоро заяви "недвусмислено", че германско оръжие може да бъде използвано "в рамките на международното право". Писториус каза още, че съществуват двустранни споразумения, които "не трябва да се обсъждат публично".

Най-големите доставчици на военна помощ за Украйна САЩ и Германия доскоро многократно заявяваха, че Киев не трябва да използва техните оръжия за нанасяне на удари по руска територия заради опасения от ескалация на войната.

Още: Украйна е поразила част от "енергийния мост към Крим" (ВИДЕО)

Но преди дни "Политико" съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц сега "подкрепя разрешаването на използването на западни оръжия срещу цели на територията на Русия", позовавайки се на източник,  запознат с позицията на германското правителство.

На пресконференция на 28 май Шолц заяви, че Украйна може да използва оръжия, доставени от Германия, "в рамките на международното право", което не забранява да се нанасят удари на руска земя. Германското правителство обаче не е дало изрично и публично разрешение на Киев да направи това.

Киев отдавна настоява да му бъде разрешено да нанася превантивни удари по руските сили, които се струпват на границата, за да защити населението си, военните си и енергийната си мрежа от руските атаки.

Още: Украински дронове се грижат производството на "Шахед" за Русия да не е гладко (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес