Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция категорично отрече да е изпращала свои военни в Украйна: Жертви сме на дезинформация

07 май 2024, 00:49 часа
Реклама

Париж отрече категорично да е изпращал войски в Украйна. Френското Министерство на външните работи нарече съобщенията, които се разпространяват в последните дни за изпратени френски военни в Украйна, "дезинформация". Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Реклама

"Кампаниите за дезинформация относно подкрепата на Франция за Украйна не отслабват, това е доказателството", се казва в съобщение на министерството в социалната мрежа Х. В публикацията са показани две статии, в които се твърди, че част от Чуждестранния легион, командвана от французин, е изпратена да се бие в източната част на Украйна. "Не, Франция не е изпратила войски в Украйна", подчертава френското ведомство.

Le Monde припомня, че на 4 май уебсайтът Asia Times публикува съобщение, че Франция е разположила около 100 души от Чуждестранния легион в украинския град Славянск "в подкрепа на 54-та украинска механизирана бригада". В материала освен това се казва, че цялата бройка очаквани бойци на Легиона е 1500 души. Статията на Asia Times е препубликувана многократно в различни социални мрежи, но според френските власти не отговаря на истината.

Още: Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Тезата за френски войници, които вече са пристигнали на украинския фронт, "се появи от няколко седмици и се използва редовно било то директно от руски акаунти, било то от подставени лица", отбелязва високопоставен френски служител пред Le Parisien. "Информационните атаки се увеличават и са почти ежедневни", добавя той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес