Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК обяви шести инвестиционен пакет за Западните Балкани в размер на 1,2 млрд. евро

03 юли 2024, 10:35 часа
Реклама

Европейската комисия (ЕК) обяви шестия инвестиционен пакет в рамките на Плана за инвестиции за Западните Балкани, който се очаква да осигури 1,2 млрд. евро за инвестиции.

Инвестиционният пакет на стойност 1,2 млрд. евро включва 300 млн. евро безвъзмездни средства от ЕС по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП). Инвестициите ще бъдат извършени в тясно сътрудничество с партньори от Западните Балкани и международни финансови институции.

Помощта ще бъде за следните ключови области - водоснабдяване и канализация, пречистване на отпадъчните води, железопътен транспорт, иновации в малките и средните предприятия.

Още: ЕК одобри държавната помощ за Български пощи

По-конкретно:

  • Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в Черна гора и Босна и Херцеговина; 
  • напредък в железопътната инфраструктура по Коридор 10 с бърза връзка между Белград и Велика Плана, която да позволи по-бързото придвижване на пътници и стоки в региона; 
  • подкрепа за бизнес сектора в региона.

ЕК одобри Плана за инвестиции за Западните Балкани през 2020 г., който обхваща периода 2021-2027 г. Този пакет има за цел да стимулира дългосрочното възстановяване, да ускори екологичната и цифровата трансформация и да насърчи регионалното сътрудничество и сближаване с ЕС, припомня БГНЕС.

Официално: Изпълнили сме 3 от 4 критерия за еврозоната. Какво следва?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес