Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"А вие, Лавров, какво животно сте?": Представителят на Украйна в ООН съсипа руския дипломат

17 юли 2024, 10:51 часа • 4603 прочитания

Постоянният представител на Украйна в ООН Серхий Кислица засече остро руския външен министър Сергей Лавров след като последният цитира в речта си пред Съвета за сигурност на ООН антиутопията на Джордж Оруел "Фермата на животните". 

Първият дипломат на Русия заяви, че който се осмелява да защитава националните си интереси, е обявяван за изгнаник и са му налагани санкции, като направи аналогия с животните от разказа на Джордж Оруел. Кислица в прав текст го попита за какво животно се определя той самият.

Ето какво пише Кислица в социалната мрежа Х:

"За кого ни взема жалкият лавров (запазен правописа с малка буква в оригинала, какъвто украинските официални лица често използват по отношение на руски лидери и самата Русия - бел.ред.), когато се опитва да използва Оруел в своя подкрепа? Той може би не знае, че нюйоркските дипломати са чели Оруел и не са страничен продукт на Московския държавен институт за международни отношения в Съветския съюз, където книгите на Оруел бяха забранени или цензурирани.

Още: Изгониха Лавров и останалата делегация на Путин: Влезли в залата преди Ким Чен Ун (ВИДЕО)

Тези, които пишат речите му, са забравили да му напомнят, че Джордж Оруел е бил критик на Сталин и ръководения от Москва сталинизъм. Според Джордж Оруел "Фермата на животните" отразява събитията, довели до Руската революция от 1917 г. и след това до сталинската епоха в Съветския съюз, период, в който Русия живя под комунистическата идеология на Йосиф Сталин, който е толкова обичан в днешната ферма Русия, че е дори боготворен!"

Нататък Кислица пише, че Лавров е цитирал следните думи на Оруел "Всички животни са равни, но някои са по-равни отколкото други" и пояснява:

"Всяко животно във "Фермата на животните" представлява определен клас от съветското (да се чете "днешното руско") общество:

  • впрегатният кон Боксер – работническата класа и идеологическия стахановец;
  • скептичното магаре Бенджамин – интелигенцията, която разбира всичко, но бездейства;
  • Моисей (Гарванът), който обещава на животните чудно място отвъд облаците, наречено "Захарна планина" след смъртта – духовенството;
  • злите кучета – служителите на НКВД;
  • неоплакващата се овца – масата;
  • младото прасе – контролираните от правителството медии и т.н.
  • На върха на пирамидата стои големият, доста свиреп на вид глиган на име Наполеон (алегория на Йосиф Сталин), който постепенно пренаписа Седемте заповеди на анимализма (алегорична препратка към комунизма), основната от които почна да звучи така: "Всички животни са равни, но някои животни са по-равни от други."

Още: Лавров отново на крака в Африка: Поредната му обиколка започна от Гвинея

И Кислица задава следния въпрос на Лавров:

"Е, товарищ лавров, вие кое от животните сте?"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес