Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ Белене и Франция: Думи на Росен Христов внесоха объркване

11 юли 2023, 08:23 часа
Реклама

"Проектът "Белене" страда много от спонтанни решения. Инициативата на Украйна за покупка на оборудването дойде още януари месец. Те изразиха желание за покупка. Ние моментално започнахме преговори с френска компания. След това трябва да се направи обсъждане в НС и да се вземе едно финално решение, което да защиватва българските интереси. Аз мисля, че това решение сега е изключително прибързано." Това заяви бившият енергиен министър Росен Христов пред БНТ.

След вчерашните думи на президента Румен Радев относно договор с Франция за АЕЦ "Белене" (всъщност това са разговори за евентуален договор за предпроектно проучване дали да се строи централата), Росен Христов заяви, че преговорите са били на финален етап, но при встъпването на редовното правителство не се е продължило по пътя за сключване на договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал.

"Цената трябва да бъде определена от експерти. Трябва да се направят технически и икономически анализи, след това политиците да решат какво да правят. Трябва първо да гледаме българските интереси", допълни той.

"Можем да помогнем на Украйна с ток. Обсъждахме го още преди месеци, когато тяхната инфраструктура пострада от войната. За щастие нямат нужда, но имахме готовност заедно с Румъния да доставяме електроенергия до Украйна."

ОЩЕ: В Белене на протест, обявиха се срещу продажбата на оборудването за атомната централа 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес