Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Решението за визитата на Орбан в Русия е взето без съгласието на Украйна

05 юли 2024, 16:33 часа
Реклама

Украинското външно министерство обяви позицията си относно днешното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва за среща с диктатора Владимир Путин.

Още: "Специална среща": Орбан и Путин започнаха разговорите в Москва (ВИДЕО)

"Във връзка с посещението на унгарския министър-председател Виктор Орбан в Москва на 5 юли 2024 г. Министерството на външните работи отбелязва, че решението за осъществяване на това пътуване е взето от унгарската страна без споразумение или координация с Украйна. Напомняме, че за нашата държава принципът "никакви споразумения за Украйна без Украйна" остава непоклатим и призоваваме всички държави стриктно да го спазват", се казва в изявлението на МВнР в Киев.

Още: Столтенберг: Орбан информира НАТО за посещението си в Москва

Само формулата на Зеленски е реалистичен път към мир

Министерството подчертава, че единственият реалистичен път за възстановяване на справедливия мир остава формулата на президента Володимир Зеленски.

"Както показа първата Глобална среща на върха за мир в Швейцария, в която участва и Унгария, повече от сто държави и международни организации споделят виждането за мир, основан на зачитането на териториалната цялост на Украйна и на Устава на ООН. Форматът на мирната среща на върха е ключова платформа за намиране на начини за възстановяване на справедливия мир", отбелязаха от Министерството на външните работи на Украйна.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Орбан в стил "Иван Гешев": Унгария може да е инструмент в ръцете на Господ за мир

Страната "остава конструктивно настроена за по-нататъшна работа по развитието на двустранното сътрудничество и европейската интеграция след посещението на унгарския министър-председател в Киев", съобщават още от МВнР след визитата на Орбан в Украйна.

Още: Орбан за предложението към Зеленски за "прекратяване на огъня": Не му хареса много

Орбан е на мисия в Москва за постигане на мир само ден след като диктаторът Владимир Путин обяви от Казахстан, че изключва Запада като посредник за преговори с Украйна и де факто настоява по-малката съседка на Русия да капитулира, за да има прекратяване на огъня. Той иска нито един украински войник да не остане в окупираните земи, а самите те да станат част от Руската федерация. Това е в пълно противоречие с вижданията на Киев и Запада, настояващи за изтегляне на агресивните окупационни сили на диктатора от окупираните територии на суверенна Украйна.

Още: Борел: ЕС няма нищо общо с посещението на Орбан в Москва

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес