Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо много хора пият кафето си с вода

23 октомври 2024, 19:15 часа

Кафето е любима напитка на милиони хора по света, но традицията да се пие с вода е нещо, което все повече се забравя. Малко хора осъзнават, че този обичай е не само част от етикета, но и има важни ползи за здравето. Защо обаче трябва да се връщаме към тази стара практика? Нека разгледаме причините, поради които кафето и водата вървят ръка за ръка.

Въздействие на кафето върху организма

Кафето е мощен стимулант, благодарение на съдържанието си на кофеин и теобромин, които оказват различно въздействие върху тялото. Когато пием кафе, първо започва да действа кофеинът. Той свива кръвоносните съдове в повечето органи и разширява тези в бъбреците, което води до повишен приток на енергия и чувство на бодрост. Този ефект обаче е временен и обикновено трае около 25 минути.

Започнете да пиете кафето с вода и вижте какво ще се случи с тялото ви

След кофеина, тялото реагира на теобромина — вещество, което има обратното действие. Теоброминът предизвиква усещане за релаксация и умора. В този момент много хора се чувстват отпаднали и дори започват да изпитват лек дискомфорт в областта на бъбреците.

Ролята на водата при консумацията на кафе

Пиенето на вода с кафето може да помогне за намаляване на негативните ефекти на кофеина и теобромина. Когато отпивате вода след всяка глътка кафе, водата помага да се нормализира кръвотокът в бъбреците и така се избягват неприятните усещания, свързани с натиска върху тези органи.

вода

Освен това, водата може да смекчи ефекта на кофеина върху сърдечната дейност. Много хора забелязват, че когато пият кафе без вода, пулсът им се ускорява. Водата спомага за по-плавното преминаване на стимуланта в тялото и така предотвратява резките сърдечни удари.

Какво се случва при разтворимото кафе?

Разтворимото кафе, за разлика от класическото, почти не съдържа кофеин, защото се прави предимно от вътрешната част на кафеното зърно, която е богата на теобромин. Затова разтворимото кафе не дава същото ободряващо усещане като традиционното кафе, а напротив – може да предизвика чувство на умора.

Как е правилно да се пие кафе

Тук отново водата влиза в действие. Пиенето на вода с разтворимо кафе може да намали времето, през което усещате тази умора, и дори да подобри общото ви състояние след консумацията на напитката. За още по-добър ефект, някои специалисти препоръчват да замените разтворимото кафе с черен чай, който съдържа достатъчно кофеин и няма теобромин.

Традицията да се пие кафе с вода не е просто част от старите етикетни норми, а носи със себе си важни ползи за здравето. Водата помага да се намалят неблагоприятните ефекти на кофеина, да се поддържа правилен кръвообращение в бъбреците и да се избегне прекомерната умора след консумацията на кафе. Ако сте почитател на тази ароматна напитка, не забравяйте да я комбинирате с чаша вода, за да се насладите на кафето без вреда за вашето здраве.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес