Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови оценки: Русия очаква много жертви сред севернокорейците, Пхенян е изолирал семействата им

23 октомври 2024, 16:32 часа • 1734 прочитания

Южнокорейското разузнаване изчислява, че досега около 3000 севернокорейски войници са били изпратени в Русия, за да подкрепят силите на диктатора Владимир Путин в продължаващата война с Украйна. До декември 2024 г. се очаква там да бъдат разположени общо 10 000 военни от Северна Корея.

Още: САЩ за първи път потвърдиха: В Русия са пристигнали севернокорейски военни

Новият доклад на Националната разузнавателна служба в Сеул е бил споделен с депутатите по време на закрито заседание на южнокорейската ресорна парламентарна комисия. Той бе цитиран от агенция Yonhap на 23 октомври.

В предишната си оценка разузнаването на Южна Корея твърдеше, че приблизително 1500 войници от Северна Корея са били транспортирани към Русия в първата група преди около 10 дни.

„След като първата партида пристигна в Русия от 8 до 13 октомври, там бяха изпратени още 1500 войници“, заяви сега пред репортери депутатът Пак Сун-уон от основната опозиционна Демократическа партия, като се позова на доклада на директора на разузнаването Чо Тае-йонг.

Още: Украйна чака севернокорейците, ново проучване показа руска психоза за Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

На фронта ли са севернокорейците?

Войниците не са били изпратени на бойното поле. Вместо това те са разположени във военни съоръжения в Русия и се приспособяват към новите условия, гласи оценката. Севернокорейците преминават специално обучение за използване на военно оборудване и управление на дронове.

Снимка: Getty Images

Руските инструктори смятат, че севернокорейските войници са здрави физически и психически, но им липсва разбиране за съвременните военни действия - например за атаките с дронове. Те също така очакват многобройни жертви сред севернокорейците, цитира оценката на разузнаването депутатът Пак Сун-уон.

Още: Три пъти ядене на ден, месо и зеленчуци: Украйна примамва севернокорейците да се предават (ВИДЕО)

Колко им се плаща?

Според южнокорейското разузнаване един севернокорейски войник получава около 2000 щатски долара на месец за службата си в Русия.

Разузнаването съобщава и за признаци, че властите в Пхенян са преместили семействата на пратените в Русия войници на неустановено място. Изолацията е с цел да се управлява ситуацията конфиденциално и ефективно.

Северна Корея не е коментирала темата пред вътрешната публика, но новината се е разпространила сред обществото и някои от членовете на семействата на военните „са се разплакали“, посочва Националната разузнавателна служба в Сеул.

Още: Буданов: В замяна на ракетите и войниците Северна Корея е поискала от Русия ядрени технологии

Смята се, че Пхенян и Москва са обсъдили изпращането на войски, след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският диктатор Владимир Путин подписаха през юни пакт, в който се ангажираха с взаимна отбрана в случай на агресия срещу някоя от страните. Северна Корея ще се стреми да затвърди военните си връзки с Русия, да търси руска намеса по въпроси, свързани с Корейския полуостров в извънредни ситуации, да се справи с икономическите трудности и да модернизира въоръжените си сили.

"Очаква се Русия да предложи компенсация на Северна Корея в замяна на изпращането (на военни - бел. ред.)“, заяви представителят на управляващата южнокорейска Партия на народната власт Ли Сон Квеун, цитиран от Yonhap.

Още: Севернокорейски войници в Украйна: Всичко, което се знае досега (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес