Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ за първи път потвърдиха: В Русия са пристигнали севернокорейски военни

23 октомври 2024, 14:58 часа • 1282 прочитания

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди на 23 октомври, че има доказателства, че севернокорейски войски се намират в Русия, и че предстои да се разбере какво ще правят там.

Още: Севернокорейски войници в Украйна: Всичко, което се знае досега (ВИДЕА)

„Има доказателства, че в Русия има войски на КНДР“, заяви шефът на Пентагона пред репортери в Рим, като използва официалното име на Северна Корея - Корейска народнодемократична република.

„Какво точно правят те? Остава да се види. Това са неща, които трябва да изясним“, добави Остин, цитиран от Reuters.

Още: Буданов: В замяна на ракетите и войниците Северна Корея е поискала от Русия ядрени технологии

Доказателствата

Украинският президент Володимир Зеленски преди това се позова на разузнавателни данни за подготовката на части с вероятно до 12 000 севернокорейски войници, които ще участват във войната в Украйна заедно с руските сили. Южнокорейското разузнаване също цитира такава цифра, като заяви, че около 1500 военни от Северна Корея вече са пристигнали в Руската федерация.

Нови кадри, разпространени наскоро от руския опозиционен Telegram канал ASTRA, показват присъствието на севернокорейски войници в Приморския край на Русия. Твърди се, че видеозаписът показва пристигането им във военна база 44980 на 127-а мотострелкова дивизия в Сергеевка.

Авторът на видеото изразява надежда, че „войната ще приключи“, след като тези „красиви съюзници“ са пристигнали.

Още: Северна Корея може да помогне на Русия и с военни пилоти

Преди това севернокорейски войник в руска униформа бе идентифициран и локализиран с помощта на изкуствен интелект за разпознаване на лица - твърди се, че той действа на фронтовата линия, като е бил забелязан на ракетна площадка за изстрелване на севернокорейски ракети KN-23 край Донецк.

Още: Отговор срещу севернокорейците: Литовският външен министър иска европейски военни в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес