Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите микровълнова печка супер лесно и трайно

23 октомври 2024, 15:34 часа

Натрупването от разливи и пръски може да доведе до намалена ефективност или потенциално да анулира гаранцията ви. В най-лошия случай мръсната микровълнова фурна може дори да причини пожар.

За щастие почистването на микровълнова печка и поддържането й искряща е изненадващо лесно. (Почти магически лесно.) Следвайте нашите съвети за почистване на вашата микровълнова фурна отвътре и отвън, включително как да почистите микровълновия филтър.

Колко често да почиствате микровълнова печка

Стремете се да почиствате микровълновата фурна веднъж месечно и избърсвайте външността всеки път, когато избършете кухненските плотове. Ако забележите натрупване на петна или миризми, увеличете честотата.

Микровълновите фурни обикновено имат живот от около пет до 10 години в зависимост от [качеството] на грижите. Редовното почистване помага на вашата микровълнова фурна да остане в най-доброто си работно състояние.

Какво ви трябва:

За почистване на микровълнова печка

Спрей бутилка

Подходяща за микровълнова купа

Дестилиран бял оцет (или лимонов сок)

Етерично масло (по избор)

Клечка за зъби или малка дървена лъжица

Поставки или ръкавици за готвене

Микрофибърна кърпа или неабразивна четка за почистване

Сапун за съдове, който намалява мазнините

гъба

Кърпа за съдове без мъх

Универсален препарат за почистване на кухня

За почистване на микровълнов филтър

Голяма купа

Сапун за съдове, който намалява мазнините

Сода за хляб (по избор)

гъба

Как да почистите микровълнова печка с оцет

Чувствате се вдъхновени да запретнете ръкави и да почистите дълбоко микровълновата си? Следвайте тези прости стъпки.

Стъпка 1: Напръскайте петна и разливи

Полезно е да напръскате на място тежки, упорити петна и разливи във вашата микровълнова фурна, подобно на начина, по който почиствате на място дрехи, преди да ги хвърлите в пералнята. Джет препоръчва да комбинирате равни части бял оцет и вода в спрей бутилка, преди да напръскате обилно.

Навик, който превръща храната, загрята в микровълновата, в отрова

Стъпка 2: Създайте почистваща смес с оцет

Напълнете подходяща за микровълнова купа с две чаши вода и две супени лъжици оцет. По желание добавете една или две капки етерично масло за прекрасен ароматерапичен момент. Ако нямате под ръка оцет, Питърсън предлага вместо това да замените с прясно изцеден лимонов сок.

Съвет: Добавете малка дървена лъжица в купата или поставете клечка за зъби в сместа. Това ще позволи да се образуват мехурчета срещу дървото, докато водата се нагрява, предотвратявайки прегряването на водата и „избухването“ до кипене.

Стъпка 3: Поставете сместа в микровълнова

Поставете сместа в микровълновата, затворете вратата и микровълновата на висока температура за три минути. След това оставете всичко да стегне още 15 минути, без да отваряте вратата. Това време на изчакване позволява на микровълновата фурна да получи допълнителна пара, което помага за разграждането на полепналите петна.

Стъпка 4: Отстранете сместа и въртящата се маса

Като използвате държачи за тенджери или ръкавица за фурна, за да защитите ръцете си, внимателно извадете купата от микровълновата и я оставете настрана - не я изсипвайте още. Освен това извадете тавата с въртяща се маса, за да я измиете в мивката.

Стъпка 5: Избършете отвътре

Навлажнете чиста микрофибърна кърпа с оцетната смес и избършете вътрешността на вашата микровълнова печка. По-голямата част от бъркотията трябва да се плъзне веднага, но ако имате упорити петна или труднодостъпни пукнатини, Джет предлага да използвате инструмент за почистване без надраскване.

Стъпка 6: Измийте грамофона

В кухненската мивка почистете въртящата се чиния на микровълновата с препарат за съдове, гореща вода и гъба. Подсушете го с чиста кърпа за съдове и го поставете обратно в вече чистата микровълнова печка.

Стъпка 7: Почистете отвън

Напръскайте универсален почистващ препарат върху чиста кърпа и избършете външната част. (Никога не пръскайте директно върху контролния панел.)

За уреди от неръждаема стомана, потопете кърпата във вода и течност за миене на съдове, изцедете я и след това избършете със зърното. Не забравяйте да избършете контролния панел, отстрани, отгоре и отдолу.

Как да поддържате микровълновата си чиста по-дълго

Притежаването на искряща микровълнова може да се почувства като значително постижение. Помогнете да го поддържате чист по-дълго, като направите следното.

Ябълков крамбъл в микровълнова: Фантастичен десерт, готов за 5 минути

Капак за храна

Превенцията е ключова. Преди да включите микровълновата фурна, поставете подходящо за микровълнова покривало за храна или хартиена кърпа върху всяка храна, която може да пръска.

Почистете разливите незабавно

Пресните разливи се почистват много по-лесно в сравнение с изпечените бъркотии. Ако се появят разливи, повечето могат да бъдат отстранени с топъл сапун и вода или с почистващ препарат, предназначен за микровълнови фурни.

Използвайте подходящи за микровълнова фурна съдове

Винаги използвайте контейнери, подходящи за микровълнова печка. Някои материали могат да се стопят или искри, което да доведе до бъркотия или пожар. Съдът трябва да пише „безопасно за микровълнова фурна“ на дъното (или на оригиналната опаковка) и не трябва да става твърде горещ, когато се използва в микровълнова фурна.

Следвайте времето за готвене

Една от най-честите причини за бъркотия в микровълновата е преваряването на храната. За да предотвратите това, винаги спазвайте препоръчаните времена за готвене. Намаляването на мощността също може да предотврати прегряването на храната.

Почиствайте го рутинно

В допълнение към избърсването и почистването на място, стремете се към дълбоко почистване на вашата микровълнова фурна веднъж месечно, за да я запазите блестяща.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес