Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с тях: 5 вредни храни за щитовидната жлеза

09 септември 2024, 15:28 часа

Щитовидната жлеза, малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в основата на шията, играе ключова роля в регулирането на метаболизма, енергийните нива и цялостния хормонален баланс. За да поддържате оптимална функция на щитовидната жлеза, е важно да сте наясно с някои храни, които могат да окажат отрицателно въздействие върху тази жлеза. Ето пет храни, които могат да бъдат вредни за щитовидната ви жлеза:

1. Соеви продукти

Соята и храните на соева основа, като тофу, темпе, соево мляко и едамаме, съдържат съединения, известни като гоитрогени. Гоитрогените могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза, като блокират способността ѝ да абсорбира йод - жизненоважен минерал за нейната функция. Тази намеса може да доведе до появата на гуша - състояние, при което щитовидната жлеза се уголемява, и може да допринесе за хипотиреоидизъм при хора с вече увредена щитовидна жлеза. Въпреки че умерената консумация на соя не представлява риск за хората със здрава щитовидна жлеза, хората с нарушения на щитовидната жлеза трябва да бъдат предпазливи и да следят приема на соя.

Още: Лекар: Яжте тези храни, за да помогнете на щитовидната жлеза

2. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, кейл и брюкселско зеле са известни с многобройните си ползи за здравето, включително високото съдържание на фибри и основни хранителни вещества. Тези зеленчуци обаче съдържат и гоитрогени, които, както вече споменахме, могат да влошат функцията на щитовидната жлеза, като пречат на усвояването на йода. При хора с проблеми с щитовидната жлеза, особено при тези с йоден дефицит, консумацията на големи количества от тези зеленчуци в суров вид може да изостри проблемите с щитовидната жлеза. Готвенето на тези зеленчуци може да намали гоитрогенните им ефекти, което ги прави по-безопасни за консумация в умерени количества.

3. Зърнени храни, съдържащи глутен

Глутенът, протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта, може да бъде особено вреден за хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс. При хора с целиакия или нецелиакална чувствителност към глутен глутенът може да предизвика имунен отговор, който не само атакува стомашно-чревния тракт, но и кръстосано реагира с тъканта на щитовидната жлеза, което води до възпаление и нарушена функция на щитовидната жлеза. Безглутеновата диета може да е от полза за някои хора с нарушения на щитовидната жлеза, особено за тези с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като намалява възпалението и поддържа по-добра функция на щитовидната жлеза.

Още: 5 естествени лекарства за хипотиреоидизъм

4. Захарни храни и напитки

Високият прием на захар може да повлияе негативно на здравето на щитовидната жлеза по няколко начина. Прекомерната консумация на захар може да доведе до инсулинова резистентност - състояние, което може да засегне регулирането на хормоните и метаболизма. Освен това високите нива на захар могат да увеличат възпалението и стреса в организма, което косвено може да влоши функцията на щитовидната жлеза. С течение на времето постоянно високите нива на кръвната захар могат да допринесат за дисфункция на щитовидната жлеза и да изострят симптомите при лица с вече съществуващи заболявания на щитовидната жлеза.

5. Преработени храни

Преработените храни, които често са с високо съдържание на нездравословни мазнини, рафинирани захари и натрий, могат да имат вредно въздействие върху здравето на щитовидната жлеза. Тези храни могат да доведат до увеличаване на теглото, възпаления и лошо общо здравословно състояние, което може да доведе до допълнително натоварване на щитовидната жлеза. Освен това много преработени храни съдържат добавки и консерванти, които могат да нарушат хормоналния баланс. Например някои пакетирани храни са с високо съдържание на бром - химикал, който може да се конкурира с йода и потенциално да доведе до дисфункция на щитовидната жлеза.

Още: Какво е влиянието на стреса върху щитовидната жлеза?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес