Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прекалено много сън - ето до какво може да доведе

14 октомври 2023, 19:00 часа
Реклама

“Пълноценният сън е решаващ за здравето. Хората трябва да спят 7-8 часа на денонощие” съветва Сюзън Редлайн, професор по Медицина на съня в Харвардския университет. Ако спите над 10 часа ще страдате от здравословни неразположения.

Ето част от негативните последствия от прекалено много сън.

По-голям риск от сърдечно-съдови заболявания
Сърдечните заболявания са причина № 1 за смъртността в света. Ако спите над 8 часа на денонощие, увеличавате риска от подобни болести с 34%. Жените са по-склонни да спят повече от мъжете, което ги поставя в рискова група за сърдечни проблеми.

Наднормено тегло
Връзката между затлъстяване и прекалено много сън не е пряка, по-скоро косвена. Ако спите твърде много, сте по-склонни към затлъстяване. Според една теория прекалено много сън се превежда като твърде малко физическа активност. Ако спите много, намалявате периодите за физическа активност. С други думи, колкото повече спите, толкова по-малко се движите и толкова по-малко калории изгаряте. 

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

По-голям риск от диабет
Прекаляването със съня води до повишаване нивата на кръвната захар. Едва ли за такива сладки сънища мечтаете. Високата кръвна захар увеличава риска от поява на диабет тип 2.

Липса на концентрация
Не може да се съсредоточавате? Вина за това има времето, прекарано в леглото. Ако хронично прекалявате със съня, мозъкът ви “остарява” и ви пречи да вършите ежедневните си задачи. Проучвания разкриват, че при продължителен сън често се събуждате през нощта и сънят ви се накъсва. Честото събуждане означава, че не спите дълбоко и пълноценно. Затова мозъкът ви се уморява.

Депресия
Депресията и сънят вървят ръка за ръка, подобно на казуса с кокошката и яйцето. Никой не знае кое е причината за другото. Проучванията сочат, че хора, които страдат от депресия, са склонни да спят повече. А продължителният сън влошава състоянието на депресия. Важно е да се отбележи, че може депресията да е временно състояние. Не винаги причината за депресията е продължителният сън. 

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Честа умора
Странно, но ако спите прекалено много, няма да се чувствате свежи и енергични. Напротив, ще изпитвате умора и нежелание за каквато и да е дейност. Препоръчва се да спите между 7 и 8 часа. Ако спите повече от това, мозъкът ви ще се замайва и ще ви пречи да се концентрирате.

Главоболие
Прекомерният сън нарушава баланса на невротрансмитерите в мозъка, което води до тензионен тип главоболие. Освен това, ако хъркате, вероятността да се събудите с главоболие е още по-голяма. 

Раздразнителност
Вместо да се чувствате щастливи и изпълнени с енергия, по-вероятно е да се събудите без настроение, ядосани и раздразнени.

Риск от болки в гърба
Ако спите твърде много, ще увеличите напрежението в областта на гърба. Затова усещате скованост на другата сутрин.

Бързо стареене
Не само лицето ви остарява по-бързо, но и мозъкът ви. Прекомерното спане причинява проблеми с паметта и концентрацията. Освен това, забавя метаболизма и води до покачване на теглото.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес