Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ужасяваща въздушна атака в Днепър: Поразени са детски градини, училища и болница (СНИМКИ)

03 юли 2024, 20:52 часа
Реклама

Нова руска въздушна атака по украинския град Днепър отне живота на петима души, а над 50 са ранените. Ударени са детски градини, училища и болница, съобщават местните власти. Кметът на града Борис Филатов обяви ден на траур в четвъртък. Той заяви в Телеграм, че нападението е предизвикало пожари в целия град. Търговски сгради също са били повредени.

Най-малко четирима от 53-мата ранени остават в тежко състояние, съобщиха местните власти. „Сутринта не беше добра за нас. Врагът предприе комбинирана атака срещу нашия град", заяви Серхий Лисак, губернатор на Днепропетровска област.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че руските сили са атакували района на Днепропетровск със седем ракети и пет безпилотни самолета „Шахед“. Противовъздушната отбрана е успяла да свали пет ракети и всички безпилотни летателни апарати, съобщиха оттам.

Украинският президент отново отправи апел към западните съюзници да предоставят още системи за противовъздушна отбрана с голям обсег. „Този руски терор може да бъде спрян само с помощта на модерна противовъздушна отбрана и нашите далекобойни оръжия. Светът може да защити живота на хората и е необходима само решителността на лидерите“, заяви президентът Володимир Зеленски.

Във вечерното си видеосъобщение той коментира и първата визита на унгарския премиер Виктор Орбан от началото на войната. Зеленски заяви, че предстои двете страни да подготвят и подпишат споразумение за добросъседски отношения в конкретни области. „Това е ясен сигнал колко важно е за всички нас в Европа да останем обединени и да правим съвместни стъпки“, допълни президентът на Украйна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес