Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече ядене за по-малко стрес: 12 храни, които ще ви помогнат

10 юли 2024, 11:30 часа

Стигането до храната при стрес е най-лошият кошмар на диетолога. Първо, стресираш се. След това ядеш, за да обуздаеш този стрес. След това се стресираш от всичкото ядене. И така започва омагьосаният кръг.

Още: Искате по-сияйна кожа: Започнете отвътре навън

Но не е задължително да бъде по този начин. Знаеш ли, че всъщност има храни, които можеш да консумираш, за да намалиш стреса без да нарушиш талията си? Въпреки че тези храни са насочени към по-здравословния начин на хранене, те също така са много вкусни.

Така че следващия път, когато почувстваш желание да се върнеш към стрес-яденето с чипсовете или шоколадовите бисквити, избери вместо тях една от тези храни.

Сьомга

Добрите стари омега-3 мазнини на рибата, известни предимно със своето благотворно въздействие върху сърдечното здраве, също така намаляват тревожността и играят роля в общото ти емоционално благополучие.

Боровинки

Пълни с антиоксиданти, тези полезни плодове могат да помогнат на тялото ти да се справи по-добре със стресови ситуации.

Тиквени семки

Разбира се, свързани са с есенните месеци, но всъщност, те са добър източник на магнезий, който се смята, че играе роля в борбата с тревожността.

Спанак

Богат на аминокиселината триптофан, тази листна зеленина помага да повдигнеш настроението си и способността ти да си почиваш добре. Също така е богат на магнезий, който може да помогне на мускулите ти да се отпуснат.

Пуешко месо

Също така богато на триптофан, това месо може всъщност да успокои ума и тялото, особено когато става въпрос за гърдите на пуйката.

Шамфъстък

Когато стресът те удари, тази нискокалорична и нискомазнина ядка помага да намалиш кръвното си налягане и сърдечния си ритъм.

Овесени ядки

Добре старите овесени ядки са утешителната храна, която всъщност ще ти помогне в дългосрочен план. Тази сложна въглехидратна храна може да намали хормоните на стреса и да повиши серотонина, който дава усещане за спокойствие.

Авокадо

Здравословните мазнини са наситени с калий, което е добро за поддържане на ниско кръвно налягане. Просто не забравяй да контролираш количеството (една половинка плод), иначе калориите ще нараснат бързо. И увери се, че знаеш кога е узряло авокадото — никой не обича авокадо, което е недозряло или твърде узряло!

Кашу

Не се заблуждавай от техния малък размер - кашуто е пълно с желязо, магнезий, витамин В6, протеин, аминокиселини и омега-3 мазнини. Тези хранителни вещества играят важна роля в борбата с тревожността по напълно природен начин. Но като авокадото, следи за количеството (четвърт чаша включва около 170 калории).

Кисело мляко

То вече не е само за калций! Изследванията предлагат, че ако консумираш редовно пробиотично кисело мляко, то може да облекчи тревожността и стреса, като реално промени начина, по който мозъкът реагира на стресовата среда.

Зелен чай

Зеленият чай обикновено се споменава с ползите си за отслабването. Но знаеш ли, че можеш да намалиш и малко стреса с него? Аминокиселините в тази чаша радост помагат в борбата със стреса и тревожността.

Още: Презрял или недостатъчно узрял банан: Кога трябва да го консумираме

Тъмен шоколад

Не се притеснявай — запазихме нещо сладко за последно. Изследователи откриха, че консумацията на около 42-43 грама тъмен шоколад на ден за две седмици намалява нивата на хормоните на стреса при много стресирани хора.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес