Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подходящо за различните възрасти: Това трябва да ядете, за да сте здрави

28 септември 2024, 10:30 часа

Експертите препоръчват да се консумират храни, съобразени с възрастта. По тяхно мнение този подход към храненето ви позволява да заредите тялото си с необходимите витамини и да подобрите здравето си.
 
Възраст: 20 години

Витамин В е много важен на тази възраст! Тъй като начинът на живот започна да се променя (алкохол, кафе, стрес, безсъние и т.н.), много млади хора имат недостиг на витамин В. Затова трябва да се консумират в големи количества риба, месо, млечни продукти и яйца.

Възраст: +30

Още: 5 неща, които не е препоръчително да се правят след хранене

Фибри. Повечето хора на 30-годишна възраст започват да стават по-съзнателни по отношение на това, което ядат, затова преминават на пълнозърнести продукти. Необходими са ви храни, богати на фибри!

Възраст: 40

Богати на антиоксиданти храни. На този етап от живота организмът се нуждае от антиоксиданти, за да предотврати увреждането на клетките. Не забравяйте цветните плодове и зеленчуци!

Възраст: +50

Още: Броколите – как да ги приготвите, за да ги обикнат всички?

Повече зехтин, по-малко масло. Това е периодът, в който трябва да се притеснявате за теглото, диабета и сърдечните проблеми. Затова бъдете внимателни с мазнините. Затова много зехтин, ядки и семена.

Възраст: +60

Протеини. За поддържане на мускулите, костната структура и здравословния начин на живот. Протеините се съдържат в месните продукти, бобовите растения и ядките.

Възраст: 70+

Още: От кои храни трябва да се откажете след тридесетте?

Балансирана диета и добри приятели! На тази възраст гладът е намален, затова трябва да знаете, че храните, които консумирате, включват всички хранителни вещества.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес