Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По 1 чаена лъжичка ленено масло сутрин - ето до какво ще доведе

11 април 2024, 11:00 часа
Реклама

Какво ще се случи, ако всяка сутрин пиете по една лъжица ленено масло?

Отлично почиства тялото, нормализира работата на червата, което води до подобряване на работата на храносмилателната система и ускоряване на метаболизма. В допълнение, този билков помощник разрежда кръвта и подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите.

Скритите вреди на лененото семе - ето за какво да внимаваме

Какви са ползите от лененото масло?

Лененото семе е едно от вълшебните хапчета за отслабване. Те са с високо съдържание на протеини и фибри, витамин B5 и магнезий и помагат за намаляване на апетита и насърчаване на здравословно тегло.

Лененото масло, което се прави от смлени и пресовани семена, не съдържа някои важни съставки, като фибри или магнезий. Но е и полезно.

Основното му предимство е високото съдържание на есенциални омега-3 мастни киселини, по-специално алфа-линоленова киселина (ALA). Здравословната дневна стойност е 1600 mg алфа-линоленова киселина за мъже и 1100 mg за жени.

Една супена лъжица ленено масло съдържа приблизително 7200 mg алфа-линоленова киселина, което напълно покрива дневната нужда на човек от омега-3 мастни киселини.

Ползите за здравето от лененото масло не са изследвани толкова подробно, колкото лененото семе.

1. Помага за понижаване нивата на лошия холестерол

В малко проучване доброволци консумират 10 грама ленено семе или царевично масло веднъж на ден с вечеря. Учените измерват нивата на холестерола в кръвта им преди началото на експеримента и след 12 седмици. При тези, които пият царевично масло, количеството на „лошия“ холестерол, който може да се утаи по стените на кръвоносните съдове под формата на опасни холестеролни плаки, не се променя. Но при тези, които са консумирали ленено семе, то е намаляло значително.

2. Бори се с рака

Този резултат е показан от проучвания, проведени върху животни. Алфа-линоленовите киселини, които са част от лененото масло, потискат развитието на раковите клетки. Или дори да допринесе за смъртта им - по-специално, с рак на гърдата.

Все още не са проведени клинични изпитвания върху хора в необходимите обеми, но перспективите, според учените, изглеждат обещаващи.

3. Подобрява състоянието на кожата

Отново потвърдено от проучвания върху животни. При мишки, страдащи от атопичен дерматит, след три седмици ежедневен прием на ленено масло практически изчезнаха неприятните симптоми: сърбеж, подуване, зачервяване.

Проучване с участието на 13 жени също показа, че кожата се подобрява: става по-гладка, по-хидратирана и по-малко чувствителна към раздразнения.

4. Намалява риска от развитие на диабет

И тук резултатите са двусмислени, но обещаващи. Учените изследвали ефекта на лененото масло и семена върху нивата на кръвната захар при хора с преддиабет. Установено е, че тези, които консумират 13 грама ленено семе дневно в продължение на 12 седмици, са имали значително намаляване на нивата на захарта, което означава, че е по-малко вероятно да развият диабет. Но тези, на които е даван двойно повече лен - 26 г всеки ден, остават непроменени.

5. Бори се с възпалителните процеси в организма

Противовъзпалителният ефект на лененото масло е забелязан при хора, страдащи от затлъстяване.

Изследванията върху животни също подкрепят този ефект на лененото масло. Това е важно свойство, тъй като хроничните възпалителни процеси често са отговорни за развитието на затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, ревматоиден артрит и астма. Учените обаче признават, че е необходимо допълнително и по-мащабно проучване на този въпрос.

За какво помага изключителното много лененото семе?

6. Поддържа здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система

Това се постига по различни начини. Например, проучване установи, че пиенето на супена лъжица ленено масло всеки ден в продължение на 12 седмици значително намалява кръвното налягане.

Лененото масло подобрява и еластичността на кръвоносните съдове, което също е особено важно за хипертониците.

7. Помага при запек и диария

Тези нарушения изглеждат противоположни, но лененото масло подобрява и двете. Поне при животните - мишки и зайци.

За кого е вредно лененото масло?

Подобно на ползите, потенциалната вреда от лененото масло все още не е достатъчно проучена. Предполага се, че е безопасно за повечето възрастни, стига да не пиете повече от 30 грама на ден.

Въпреки това, има ситуации, когато е по-добре да избягвате лененото масло:

1.       Бременност Може да увеличи риска от преждевременно раждане, ако се приема през втория или третия триместър.

2.       Детство. Лекарите предполагат, че лененото масло е безопасно за деца. Но все пак е по-добре да не го приемате без консултация с педиатър.

3.       Кърмене. Почти няма изследвания за това как лененото масло, което майката пие, може да повлияе на нейното бебе. Затова лекарите препоръчват да не се консумира масло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес