Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Накисването на овесени ядки се прави вечер - ето защо!

15 януари 2024, 09:00 часа
Реклама

Специалистите-диетолози препоръчват да накисвате овесените ядки нощем, за предпочитане в подкиселена вода. Това помага да се редуцира степента на фитинова киселина, която пречи на усвояването на калций, желязо и цинк. Друго предимство на накисването на ядките вечер е, че няма да ви се налага да отделяте много време за готвене сутрин.

Диетоложката д-р Виктория Василенко ни дава някои полезни съвети

Не добавяйте захар по време на готвене. В готовата каша е по-добре да поставите сушени плодове, сладки плодове и малко мед вместо захар.

Добавете сол строго умерено след готвене. Това ще осигури повече ползи и ще запази вкуса на кашата. Гответе самата каша във вода, а прибавяйте мляко към нея, когато вече е приготвена.

Овесените ядки нямат много белтъчини (протеини), затова може да се комбинират с най-различни протеинови продукти. Така те ще компенсират недостига на белтъчини и ще направят комплекта от аминокиселини по-пълен.

Каква закуска смятате за най-здравословна? Мнозина без колебание ще назоват овесена каша. Но дали тя е подходяща за всеки ден? Въобще, доколко полезна и вредна е такава закуска?

В овесените ядки има особен вид фибри - водоразтворими бета-глюкани, които освен, че оказват благоприятно влияние ефект върху нивата на холестерола, но също така съдържат антиокислители, предпазващи кръвоносните съдове от LDL или „лошия“ холестерол. Високото съдържание на фибри спомага за подобряване на чревната подвижност, особено при страдащи от запек. Такава каша особено добре се съчетава с яйца, пиле, риба, пресни зеленчуци. За онези, които спортуват и въобще имат активен живот, овесената каша може да бъде обогатена с ядки, сушени плодове, горски плодове, сметана и мед.

Не допускайте тези грешки с овесената каша, ще убиете хранителните ѝ свойства

Ала овесените ядки не бива да се превръщат в ежедневна закуска, въпреки всичките ползи за здравето. Те е редно да се ядат най-много 2-3 пъти в седмицата.

При това най-масовата овесена каша не е пълнозърнеста, а от преработени овесени трици. Митът, че от всякаква овесена каша има безусловни ползи, е истински Клондайк за търговците. Правейки бърз бизнес, те се надпреварват да произвеждат цветни пакетчета с инстантни каши за бързо приготвяне.

За нас, като потребители, какво по-лесно: да залеем с вряща вода торбичка овесени ядки, в която уж има плодове, ядки и сметана? Но след обработка тези зърнени храни съдържат малко полезни вещества, а много нишесте и захар, подобрители на вкуса, аромати и консерванти. Такава овесена каша е не само безполезна, но и вредна, особено ако се консумира редовно и продължително време.

Нека припомним: защо да накисваме нощем овесените ядки? Първо, по този начин се освобождаваме от излишното нишесте и второ, намаляваме фитиновата киселина, по принцип съдържаща се в зърнените храни. Когато се смила, това вещество образува неразтворими соли с калция и усложнява неговото усвояване. Дори и с добавяне на мляко към овесената каша няма да се усвои необходимия калций.

Сутрин или вечер е най-добре да се ядат овесени ядки?

При това фитиновата киселина стимулира отмиването на калция от костните тъкани. И в случай, че вашето меню е бедно на сирене и други млечни продукти, на билки, на пресни зеленчуци и бобови растения, тогава може напълно да забравите за нормалните нива на калций. Това води до изчерпване на костите. Костта става по-крехка. В медицината това се нарича остеопороза. Ето защо хората и особено жените на средна и напреднала възраст с висок риск от остеопороза могат да ядат овесени ядки максимум веднъж седмично. В този случай овесената каша би трябвало да бъде заменена с по-здравословни зърнени култури.

И не забравяйте, че овесената каша е продукт за закуска; не трябва да я ядете за вечеря, освен ако целта ви не е да напълнеете.

Внимание! Статията е с информационно предназначение. Непременно се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес