Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Един портокал на ден - шест ползи за тялото

16 октомври 2024, 09:47 часа

Портокалът е най-любимият цитрусов плод на милиони хора по света. Перфектна комбинация между сладко и кисело, портокалът е пълен с вкус и преди всичко с ползи за организма. Експертите твърдят, че портокалът трябва да се яде всеки ден, защото тялото получава 6 незабавни ползи от него.

Още: Трябва ли да пиете мляко, ако имате проблеми със стомаха

  • Здрави очи и остро зрение

Портокалите съдържат много витамин С или приблизително 116 процента от препоръчителната дневна доза. Витамин С е полезен за здравето на очите и намалява риска от катаракта, подобрява кръвообращението и забавя прогресията на свързаните с възрастта очни заболявания.

Портокалите съдържат много бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А. Дефицитът на витамин А е причина номер едно за проблеми с очите.

  • По-малък риск от исхемия

Тези цитрусови плодове съдържат флаванони, които намаляват риска от исхемия. В допълнение към други фактори, жените, които консумират много портокали, са с 19% по-малко склонни да страдат от исхемия.

  • Портокалите и апетита

Портокалите са много добър източник на фибри. Едно парче съдържа 12 процента от препоръчителната дневна доза. Фибрите регулират движението на червата, понижават холестерола, поддържат кръвната захар под контрол, намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Фибрите забавят храносмилането, така че ще се чувствате сити за по-дълго време.

  • Портокал срещу свободните радикали

Диетичните фибри, съдържащи се в портокалите, намаляват риска от увреждащи клетките свободни радикали, докато целият плод е полезен срещу вредните туморни клетки на белия дроб, стомаха, устата, ларинкса и хранопровода.

  • По-здрава кожа

Портокал на ден прави кожата ви по-здрава. Портокалите съдържат витамин С, който помага на тялото да синтезира колаген, протеин, полезен за здрава кожа. Портокалите също съдържат бета каротин, който се трансформира във витамин А, който помага за растежа на кожните клетки.

Приемането на витамин С всеки ден има много ползи за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, тъй като поддържа здравето на кръвоносните съдове.

  • Здраво тяло

Още: Влияе ли мазната храна на храносмилането? 

Витамин С в портокалите е важен за растежа и възстановяването на тъканите. Витамин С лекува рани и поддържа здравето на костите. Важен е за производството на колаген, необходим за всяка клетка на тялото. Проучванията разкриват, че консумацията на поне 400 mg витамин С на ден подобрява мускулната функция и облекчава болката.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес