Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой трябва и кой не трябва да яде кайсии ?

26 август 2023, 16:31 часа
Реклама

Кайсията е вкусен плод, който може да се намери от края на пролетта до края на лятото. Той има сладък вкус и се харесва на повечето хора. Странно, но когато се появят ягодите и черешите, сякаш той остава на заден план, въпреки вкуса си.

На пазара има разнообразие от видове кайсии, но всичките са полезни. Те са богати на есенциални витамини и минерали, бедни са на калории и затова са подходящи за хора, които спазват диетичен режим. Кайсиите са богати на антиоксиданти и са изключително полезни за здравето.

Какво се съдържа в една купа с кайсии?

  • Витамин А (бета-каротин): 0,149 (16,5% от препоръчителната дневна доза);
  • Витамин C: 15,5 мг (25,833% от препоръчителната дневна доза);
  • Витамин Е: 1,38 mg (9,2% от препоръчителната дневна доза).
  • Фосфор: 36 мг (5,14% от препоръчителната дневна доза);
  • Калий: 401 мг (25% от препоръчителната дневна доза);
  • Цинк: 0,31 мг (3,8% от препоръчителната дневна доза);
  • Калций: 20 мг (2% от препоръчителната дневна доза);
  • Желязо: 0,60 мг (3,33% от препоръчителната дневна доза);
  • Магнезий: 16 мг (4% от препоръчителната дневна доза);

Какви са ползите от редовната консумация на кайсии?

Кайсиевите ядки – за кого са полезни и за кого вредни

Помагат при проблеми с кожата – съдържането на витамин Е, олеинова и линолова киселина в кайсиевото масло помага при борбата с акнето и предотвратява сухотата на кожата. Също така намалява сърбежа и грапавостта, когато се прилага локално. Редовната консумация на кайсии помага при някои кожни проблеми като еритропоетична протопорфирия и слънчево изгаряне.

Борят се успешно с излишните килограми – една купа кайсии съдържа едва 133 калории и затова са подходящи за консумация от хора, които искат да отслабнат. Хубаво е да консумирате плодовете пресни, за да извлечете максимум ползи от тях. Компромисен вариант е да ги хапвате изсушени като добавяте малко количество към вашите смутита или плодови салати.

Подобряват зрението – редовният прием на бета-каротин заедно с витамин С, мед и цинк може да предотврати появата на макулна дегенерация. Тя се появява с напредване на възрастта.

Подобряват функциите на стомашно-чревния тракт – ако имате проблемен стомах, задължително трябва редовно да хапвате кайсии. Те ще ви помогнат да се справите със запека, благодарение на високото съдържание на фибри.

Прави косата по-здрава – бета-каротинът, който се съдържа в кайсиите, е полезен и за косата. Той се превръща във витамин А в организма, който път е нужен за растежа на клетките, включително е тези на космите. Недостигът на този витамин може да направи косата суха и безжизнена и да се появи пърхот.

Кой не трябва да яде кайсии?

Поддържа костите здрави – кайсиите съдържат различни видове фосфор, желязо и калций, както и мед и манган. Тези минерали са важни за растежа и развитието на костите и предотвратяват появата на костни нарушения.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес