Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-подходящите дни за боядисване на косата – ето как да разберем

06 март 2023, 20:00 часа
Реклама

Решили сте да промените цвета на косата си преди най-цветния празник – Международния ден на жената? Помислете пак. Промяната е рисковано начинание точно преди празника, дори да не вярвате в лунни календари, хормони и други фактори, които определят кои са най-подходящите дни за боядисване на косата. В случай, че не съумее колористът да постигне желания от вас цвят, няма да имате време да поправите грешката и ще посрещнете празника с развалено настроение и ниско самочувствие. Ако е просто освежаване на цвета – дните 6-ти и 7-ми март са подходящи за целта според популярния лунен календар. Чували ли сте за него?

Боядисването на коса – през колко време да го правим?

Кои са най-подходящите дни за боядисване на косата през март 2023 година според лунния календар?

Лунният календар определя дните, които са подходящи за боядисване на косата, тези, които са неутрални и тези, които са крайно неподходящи според фазите на луната. За нас остава неразгадана тайна как точно луната може да влияе на боята ви за коса, но много дами съблюдават този календар и се кълнат в него и в правотата му. Според въпросния календар този месец подходящи за освежаване на цвета са 6, 7, 9, 13, 16, 18 и 31 март. Ако ще се боядисвате преди дамския празник, сега е моментът да си запишете час при фризьора си.

Лунният календар за март 2023 година сочи като крайно неблагоприятни за боядисване на косата дните 3, 12, 14, 26 и 27 март, а като най-подходящи не просто за освежаване, но и за тотална  промяна на визията и  нюанса – 10,15, 19, 22, 23, 24 и 30 март.

Хората свързват луната с фазите и циклите на живота, обясняват трудното заспиване и будуването с пълнолунието, следват лунни диети и постригване според фазите на луната, така че не ни изненадва и наличието на този лунен календар за боядисване. Не е вашият начин да определите точния момент? Ще ви предложим друг.

Всичко, което трябва да знаете за боядисването на косата

Кои са най-подходящите дни за боядисване на косата според цикъла ви?

Навярно за вас не е тайна, че хормоналният фон се променя непрекъснато в зависимост в коя фаза на цикъла се намирате. Хормоните могат да повлияят негативно на някои бюти процедури, сред които е и боядисването на косата. И това не е магия или суеверие, а факт. Недостигът на прогестерон може да доведе до това боята да не покрие и оцвети равномерно косата ви. Фризьорите споделят, че клиентите им избягват да се боядисват или да променят текстурата на косата си през първите 2-3 дни от месечния цикъл, тъй като са забелязали, че боята не покрива добре или че крайният резултат се различава от очакванията им. В негативна посока. Пръст в това имат хормоните. Отложете процедурите за след този месечен женски период.

Кои са най-подходящите дни за боядисване на косата според собствения ви ритъм?

Тук отговорът е тривиален – боядисвайте се в дни, в които косата е мръсна. Водата и шампоаните почистват скалпа и отслабват защитния му слой, което го прави по-уязвим и чувствителен на химикалите в боята. Боядисването на косата, когато е чист, е риск от по-голямо увреждане на косъма от боята.

Друг отговор, свързан с начина ви на живот, изисква да се боядисвате, след като приключите с лятната си почивка, СПА ваканцията и басейна с хлор, пътуването в екзотична страна, бременността. Защо е така? Слънцето и морската вода отмиват цвета и увреждат косъма, хлорът може да причини жестоки щети на косата ви и на цвета, бременността е свързана с бум на хормонални промени. Съобразете се с тези фактори, когато записвате своя час при колориста, за да напуснете салона с широка усмивка, доволна от промяната, а и да запазите цвета и здравето на косата си максимално дълго във времето.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес