Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои фрази са „обидни“ за всеки шеф – не ги ползвайте пред него

02 юли 2024, 20:11 часа
Реклама

Безспорно е, че едни от най-сложните взаимоотношения на работното място са тези с шефа. От тях и от благоразположението му зависи работното място, което принуждава стотици работници да внимават какво и как изричат пред началството, за да не останат без работа, което би изправило пред изпитание семейния им бюджет.

Собствениците и управителите на бизнеси работят при високи нива на стрес, което е разбираемо, като се имат предвид финансовата нестабилност у нас, мудната администрация, проблемните моменти и фактът, че на плещите им лежи отговорността за кредити и за служители, които очакват да получат заплащането за труда си в края на месеца.

Стресът води неминуемо до изграждане на служебна нездравословна среда, конфликти, изнервеност, напрежение. Така шефовете, които следва да са емоционално устойчиви, се обиждат от фрази, които сами по себе си не значат обида. Кои фрази са обидни за всеки шеф и следва да ги избягвате, за да запазите взаимоотношенията нормални и приемливи?

13 фрази, които използват само хора с висока емоционална интелигентност

Тези фрази са „обидни“ за всеки шеф

Макар шефовете да се различават съществено един от друг, често фразите, които възприемат като обида, са едни и същи и с тях трябва да се внимава, ако служителят не желае да допусне грешки, които могат да му костват работното място.  Сред тези фрази са:

1.       Изказване пред шефа или външни лица, че работите за „жълти стотинки“.

Шефът винаги смята колко му излиза на месец даден служител заедно с осигуровки, транспорт, купони за храна, служебен телефон и други разходи, които прави за него. Заплатата не е единственият разход, поради което обикновено шефът далеч не смята, че служителят му получава „жълти стотинки“ или че заплащането не е адекватно.

Ето защо подобно изказване от страна на служител е неприемливо за шефовете, които често дори смятат, че служителят им струва твърде скъпо. Финансовата несигурност в страната и за бизнеса, и за хората създава именно този феномен – служителят да възприема себе си като лошо платен, докато шефът счита, че плаща достатъчно.

2.       „Твоята фирма“

Да, определено собственикът е собственик, но шефовете предпочитат служителите да определят фирмата като „нашата“, да се идентифицират с нея, тъй като това сочи лоялност, заинтересуваност и обикновено се свързва с повече отдаденост на работния процес и по-добри резултати.

Фрази, които подлудяват и най-спокойните мъже!

3.       „Не мога да работя с тях“

Независимо дали е защото не ги харесвате, или поради несходство в стила на работа, характера, образованието, опита, подобно изказване пред шефа е неприемливо и не работи в полза на правещия го.

Шефовете се обиждат, защото те са утвърдили въпросните служители и това, че някои твърди, че не може да работи с тях, ги обижда, тъй като възприемат изказването като удар спрямо техните възможности да подбират служителите. Служителите, които демонстрират уменията си за работа в екип и способността си да преодолявате предизвикателства, са по-ценни кадри, тъй като и двете са високо търсени и ценени от работодателите качества.

4.       „Нямам време за това“

Дори когато служителите имат натрупани задачи и проекти за изпълнение, дори когато се боят, че няма да могат да се справят с крайните срокове, отказът да се поеме нов проект и да е изпълни възложена от шефа задача се възприема като обида от него. Да кажете, на шефа си, че нямате време за тях, ефективно демонстрира лошите ви умения за управление на времето. Вместо това попитайте кои от текущите ви задачи не са му приоритет, за да ги оставите временно и да се заемете с работата, приоритетна точно сега.

5.       „Не мисля, че това е добра идея“

Позволявате си да наричате шефа некомпетентен, макар да е индиректно? Подобна фраза би обидила всекиго, а не само началството.

Необходимо е обмисляне и премисляне на всяка дума, казана в присъствието на шефа, за да не се стига до неприятни ситуации.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес