Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е правилното време да се слага хрян в киселото зеле?

28 октомври 2024, 19:30 часа

Ако сте решили да съхраните корените и спазите традицията, приготвяйки домашно кисело зеле за студените месеци от годината, следва да знаете как да изберете зелките за това вкусно изкушение, както и че трите П – полагане, претакане, пресичане – са от ключово значение за крайния резултат в бидона или в кацата. И докато за идеалния сорт зеле за целта – Кьосето – неговата крехкост, отлично съотношение захар-вода и лесна ферментация се пише и говори толкова често, че едва ли има домакиня, която да сгреши в избора, пресичането затруднява много начинаещи в приготвянето на кисело зеле за зимата. Причините за това са различни – неумение да се избере точният момент, когато ферментацията е напълно приключила, за да се пресече зелето, неправилен избор на метод за пресичане, погрешна доза или количество на избраното средство, с което ще се извърши пресичането и прочие. Как да се справите с това предизвикателство и да се насладите на хрупкаво и приятно кисело зеле за зимата с отлична трайност? 

Точният момент

Изборът на подходящото време за пресичане на киселото зеле е трудна задача за неопитната домакиня. Препоръчваме да се ориентирате не само по цвета на зелевата чорба – нежно розов, но и да опитате зелето – то трябва да е хрупкаво и с приятен кисел вкус. С времето ще добиете рутина и няма  да е нужно да се колебаете дали е дошъл моментът за пресичане.

Още: Как влияе киселото зеле върху жлъчката?

Залог на сигурно

Вероятно сте чували за пресичане с лимони, но не сте убедени, че ще се справите? Заложете на сигурно, което на езика на киселото зеле ще рече на химия. Натриев бензоат решава дилемите ви, тъй като гарантира отличен резултат. Не се притеснявайте, че споменахме химия. Продуктът е напълно безвреден, ако съблюдавате точните и правилни количества – грам на килограм. Рискове за здравето са възможни, ако прекалите, което е малко вероятно да се случи, следвайки указанията и мерейки дозата.

Изборът на старите поколения

Бабите и дядовците ни не са използвали за пресичане нито натриев бензоат, нито лимони. Те са разчитали на стара подправка, позната в родната кухня от незапомнени времена – хрянът, който не само пресича зелето, но му придава и уникален вкус. Трудността при употреба на хрян за пресичане на зелето идва от риска да стане много кисело,  ако изпуснете момента за пресичането му, а недостатък за някои домакини би могъл да бъде специфичният му вкус. Кога се слага хрян в киселото зеле е важно да се знае, за да не се допусне прекомерна киселинност. Интересна и важна информация за домакините, които се канят да приготвят кисело зеле и да го пресекат с хрян е, че не е задължително той да се добави едва при пресичането – може да последва зелето в кацата в самото начало, още преди да сте сложили саламурата, особен ако харесвате аромата на хряна и начина, по който променя вкуса на зелето. Като количество, което се препоръчва за добавяне към килограм зеле от тази подправка е 3-4 до 5 грама настърган корен от хрян за всеки килограм зеле. Така, ако сте избрали да приготвите 50 килограма зеле, то предвидете 250 гр. хрян – корени, който трябва  да се измие и почисти, настърже или рендоса и сложи в бидона. Ако имате съмнение, че ще се справите с процеса и че ще сгрешите кога е правилното време да се слага хрян в киселото зеле, потърсете помощ или следвайте рецепта. Хрянът не само променя вкуса на зелето,но и играта на ферментация – улеснява този процес, позволява да се случи по-бързо, по-качествено, по-безопасно. Добавя и положителни свойства към тези на зелето.

Още: Подправките, които задължително да сложите на гозбата от зеле с месо

Препоръчва се домакините без опит, които рядко приготвят зимнина или за първи път правят кисело зеле, да си изберат рецепта и да я следват стриктно. Това ще минимизира риска от грешки при  хората без опит. Важно е приготвящите кисело зеле за първи път да не се боят от своята неопитност и да не се притесняват да потърсят помощ, съвет, информация, за да се радват на съвършените крайни резултати.

За кого е подходящ хрянът?

  1. Освен че придава уникален аромати на киселото зеле хрянът го пресича, за да се преустанови ферментацията, което е важно за трайността на зелето и за  да може да се радвате на кисело зеле чак до лятото. 
  2. Хрянът е идеален за приготвяне на кисело зеле за хората, които обичат пикантните нотки. 
  3. Хрянът е естествен продукт за разлика от натриевия бензоан.
  4. Предоставя много опции за употреба – може да се добави заедно със зелето, на всеки един етап или в момента, когато трябва да се извърши пресичането.

 

Още: Защо реколтата от зеле трябва да се прибира след падането на сланата?

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес