Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да познаем вкусните домати Биволско сърце на пазара?

01 юли 2024, 08:11 часа

Българските сортове домати се отличават с превъзходни вкус и аромат, с богатото си разнообразие и с качествата си, с които превъзхождат доматите, отглеждани в съседни страни. Топлото време и обилните дъждове през май, оптималната средна влажност на въздуха, климатът у нас благоприятстват отличното узряване на доматите, допринасят за апетитните им сладко-кисели нотки, както и са сред причините за превъзходните им вкусови качества.

Реклама

Сред най-предпочитаните сортове както за професионално, така и за домашно отглеждане, са домати Биволско сърце, отличаващи се с превъзходния си вкус, високите добиви, които могат да достигнат до 10 кг. от стрък, устойчивостта си на заболявания и на транспортиране, толерантността към засушаване.

Отличителният им вид ги прави лесни за разпознаване от градинарите, но как като потребители можем да разпознаем сорт домати Биволско сърце на пазара, за да сме сигурни, че именно тях купуваме и че са тези, за които ни ги предлагат? Можем да познаем домати Биволско сърце по някои характерни за тях отличителни черти във външния вид, преди да ги вкусим, както и по вкуса, ако закупим малко количество за опитване, преди да направим избора си. Вижте кои отличителни черти ни помагат да разпознаем домати Биволско сърце.

Гигантският домат "Биволско сърце" - как да го отгледаме

Домати Биволско сърце – вижте как да ги разпознаете

1.       Външен вид

Първото, което естествено забелязваме на пазара, е външния вид на доматите. Трудно ще се ориентираме по големината, защото макар да са едри тя варира – от четвърт до цял килограм за домат, но пък формата им е толкова характерна, че там грешка трудно може да бъде допусната.  Именно формата дава името на сорта – Биволско сърце.

Биволско, защото са едри, сърце, защото формата е сърцевидна.  Сред отличителните белези, свързани с външния вид и лесни за идентифициране, е и цветът на този вкусен сорт. Домати Биволско сърце са с характерен светло червен цвят с розови нюанси.

2.       Отличителни белези при разрязване

Ако закупите домат и го разрежете, за да се уверите, че това е именно сорт Биволско сърце, преди да пазарувате количество, търсете отличителните белези на сорта – многокамерен плод със сочна и месеста консистенция. Сортът може да познаете и по това, че е почти без семки.

3.       Аромат

Сортът домати Биволско сърце е ароматен, подобно на повечето родни сортове, отличаващи се от вносните домати именно по превъзходните си вкусови качества и аромат.

4.       Вкус

Изключително вкусни, месести, разпознаваеми и по това, че са умерено кисели.

5.       Кога се предлага на пазара?

Някои сортове са само ранни или късни, като това помага да познаем според това кога се предлага на пазара кой е сортът и дали е този, за който се представя. Разпознаването на домати Биволско сърце по времето на предлагане обаче не е възможно, тъй като има както ранно, така и средно, и късно производство.  

Как да отгледате гигантски домат "Биволско сърце"

Добре е да знаете, че има разновидности на доматите от сорт Биволско сърце, като някои са една идея по-кисели, други – с по-дебела кожа, някои са по-дребни – около 250 грама, докато други са просто огромни и един домат може да достига и цял килограм. Независимо от всички други различия представителите на сорта се отличават със заострената си долна част и форма на сърце, които ги правят лесни за разпознаване дори от  незапознатите с останалите им характеристики потребители.

Употреба на доматите от сорт „Биволско сърце“

Заради своите несравними вкусови качества, сочност и аромат, доматите са идеални за прясна консумация – за салата. Сортът обаче е не по-малко подходящ за консервиране и приготвяне на сок или пюре от домати, като липсата или минималното наличие на семки е главна предпоставка за това. Липсата на семки прави сорта подходящ и за производство на лютеница, сосове, консервирани цели домати и др.

Сортът е сред любимите на отглеждащите домати в градинката пред къщата си за лична консумация, но поради високия добив и устойчивостта на заболявания се отглежда и за търговски цели.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес