Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви промени ще донесе едно крайнодясно правителство на Франция?

03 юли 2024, 07:30 часа
Реклама

Крайнодесният лидер на Националният сбор Жордан Бардела, който може да стане следващият премиер на Франция, повтори същите основни обещания, откакто бяха свикани предсрочни избори във Франция. Ако партията му формира правителството на страната, той ще намали значително имиграцията, ще намали данъците и ще се справи с престъпността, казва той.

Още: Наследникът на Льо Пен ще е кандидат-премиер, ако крайнодесните спечелят във Франция

Но Националният сбор е наследник на политическа традиция във Франция, свързана с открит расизъм, антисемитизъм и отричане на Холокоста, и въпреки че партията се дистанцира от това минало, някои основни философии остават вградени в нейните политики: Имигрантите представляват заплаха за сигурността на Франция, икономиката и националната идентичност, пише в анализ The New York Times,.

Какви са плановете на Бардела?

Сред плановете на Бардела са премахването на автоматичното право на френско гражданство на 18-годишна възраст за деца, родени във Франция от родители, които не са французи; прекратяване на безплатното медицинско лечение за лица без документи, освен при спешни случаи; и ограничаване на гражданите с втори паспорт да поемат работа, считана за чувствителна, като управление на ядрена централа и работа в „стратегическа“ отбрана.

Той също така иска да блокира осъдените престъпници да живеят в обществени жилища и да намали данъка върху продажбите в страната на всички форми на енергия, от гориво до електричество.

Още: Германският канцлер изрази надежда крайната десница да не дойде на власт във Франция

Как ще направи тези неща не е съвсем ясно. Програмата на партито от 21 страници, пълна със снимки и графики, изобилства от обширни идеи, но е оскъдна с подробности как да бъдат реализирани. И през последните три седмици на яростни кампании и дебати Бардела отмени някои обещания или ги остави за по-късно.

Но дори някои от мерките, които последователно остават в плана му – като отнемането на някои автоматични права на гражданство – и които той иска да въведе незабавно, вероятно ще се сблъскат с отпор от президента Еманюел Макрон и конституционния съвет на страната.

Пречките пред Националния сбор

И тогава възниква въпросът как Бардела би платил за всичко това. „Те ще имат трудности при прилагането на част от програмата си“, каза Реми Льофевр, професор по политически науки в университета в Лил.

Дори не е ясно дали 28-годишният Бардела ще стане следващият премиер на Франция. Неговата партия и нейните съюзници спечелиха около 33 процента от гласовете за 577-местното Национално събрание в първия от изборите в два тура миналата неделя. Но само 38 от техните кандидати спечелиха директно местата си.

Още: Две българки в листите на "Национален сбор" във Франция

Повечето от останалите ще бъдат изправени пред определящ втори вот следващата неделя и национално движение се изгражда в цялата страна, за да им попречи да получат абсолютно мнозинство. Повече от 200 от техните претенденти се отказаха от тристранните състезания, предлагайки допълнителни гласове на най-силния опонент, за да ги блокират.

Бардела каза, че няма да поеме поста министър-председател без абсолютно мнозинство от 289 места. Но ако стане министър-председател, той обеща правителството му да въведе щедри мерки това лято.

Още: Доналд Туск: Над Франция и Европа е надвиснала голяма опасност

Някои законопроекти са в съответствие с антиимиграционните убеждения на неговата партия, като ограничението за приемане на определени работни места с двойно гражданство, както и края на някои безплатни медицински грижи за хора без документи.

През следващите години Бардела обеща да изпълни дългогодишния принцип на партията за „национални предпочитания“ — предоставяне на френските граждани на по-благоприятно третиране пред чужденците за определени държавни длъжности, облаги или субсидии.

Някои от предложенията са противоконституционни

Мерките вероятно ще бъдат отхвърлени от висшия конституционен съвет на страната, каза Ан-Шарлен Безина, доцент по публично право и конституционен експерт в университета на Руан Нормандия. Миналата пролет съдът постанови ограничения върху социалните помощи за нефренски граждани, които са били в страната за по-малко от пет години, заявявайки, че подобни ограничения биха нарушили непропорционално правото на национална солидарност, залегнало във френската конституция

Разпределянето на обезщетения чрез разделяне на хората въз основа на място на рождение или гражданство противоречи на основните конструкции на Френската република, датиращи от епохата на Просвещението и залегнали в Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 г., обяснява Безина. „Не можете да правите разлика между французите, без значение дали имат и второ гражданство“, каза тя в интервю. „Същото е и за разграничаването на французите по право на раждане или кръв. Това противоречи на принципа на равенството“, допълва тя.

Още: "Фашистите вън": Хиляди излязоха на протести в Париж след първия тур на изборите (ВИДЕА)

Програмата на Бардела признава тази бариера и настоява за промяна на конституцията чрез свикване на референдум. Само президентът обаче има окончателната власт да направи това, отбеляза Безина. И Макрон каза, че се противопоставя на много от плановете на Националното рали за „национално предпочитание“.

Непосредствените планове на Бардела да предприеме строги мерки срещу престъпността е по-вероятно да бъдат изпълнени бързо и гладко, казват експерти. В първите седмици на поста той обеща да приеме закони, определящи минимални присъди за рецидивистите и да намали държавните субсидии за семействата на млади престъпници, заловени за повторно престъпление. „Мисля, че ще успеят да направят това, за да задоволят електората си“, каза г-н Льофевр, професор по политически науки.

Проблемът с финансите

За да върне парите във френските портфейли, основното обещание на Бардела е да намали значително данъка върху продажбите на енергия в страната. Когато бе попитан как ще плати за тази мярка, оценена от Министерството на финансите на 17 милиарда евро, Бардела предложи редица възможности, включително намаляване на плащанията на Франция към Европейския съюз с 2 милиарда евро. Там той отново има вероятност да се сблъска с конфликт с Макрон, който е силен привърженик на Европейския съюз, предрича г-н Льофевр.

Но Бардела може да се изправи и пред техническо предизвикателство. В краткосрочен план, ако френското правителство просто откаже да изпрати това плащане, то вероятно ще бъде обект на незабавна санкция и пропорционално намаляване на трансферите от Европейския съюз – много от които отиват към френските фермери, които са най-големите бенефициенти на земеделски субсидии, каза Еулалия Рубио, старши научен сътрудник по европейските икономически въпроси в Института Жак Делор в Париж.

Още: Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

Преговорите за следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз трябва да започнат следващата година. Ако френското правителство настоява да получи отстъпка в плащанията си занапред, има вероятност да получи нещо, каза тя, макар и не чак два милиарда евро.

Но цената за Европейския съюз, за ​​който Франция е вторият по големина участник, ще бъде голяма, казва Рубио, която също е асоцииран старши научен сътрудник в Центъра за европейски политически изследвания.

Още: Анализ: Опасната стратегия на Макрон се провали, Льо Пен лети към сигурна победа

„Франция винаги е била страната с визия за по-голям бюджет за Европейския съюз“, казва тя. „Видяхте как Макрон поиска удвояване на разходите на ЕС. Така че можем напълно да забравим за големия бюджет за отбрана и напълно да забравим за повече икономическа подкрепа за Украйна“, категорична е Рубио.

Още: Ако спечели изборите във Франция: Национален сбор няма да предаде Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес