Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон призова Нетаняху да предотврати "пожар" в отношенията Израел-Хизбула

03 юли 2024, 06:25 часа
Реклама

Френският президент Еманюел Макрон призова израелския лидер Бенямин Нетаняху да предотврати "пожар" между Израел и бойците на Хизбула в Ливан по време на телефонен разговор между двамата лидери, предаде БГНЕС. 

Още: Макрон: Френски военни няма да ходят в Украйна "в обозримо бъдеще"

Сериозна загриженост

Макрон "отново изрази сериозната си загриженост от задълбочаването на напрежението между Хизбула и Израел... и подчерта абсолютната необходимост да се предотврати пожар, който би навредил на интересите на Ливан, както и на Израел", се казва в изявление на френското президентство.

Той също така настоява за "спешната необходимост всички страни да се придвижат бързо към дипломатическо решение" за прекратяване на конфликта, предизвикан от нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на Хамас в Газа.

"Двамата лидери обсъдиха дипломатическите усилия, които се полагат в тази посока", заявиха от Елисейския дворец преди посещението на американския пратеник за конфликта Амос Хохщайн в Париж.

Макрон призова Нетаняху да се въздържа от нова операция в Газа

Макрон също така призова Нетаняху да се въздържа от всякаква "нова операция" в Газа в близост до Рафах или Хан Юнис, "която само би утежнила човешките жертви и хуманитарната ситуация, която вече е катастрофална", заявиха от Елисейския дворец.

Израелската армия нареди евакуация на повечето райони източно от Хан Юнис и Рафах по египетската граница.

Тя не обяви изрично военна операция, но подобни заповеди обикновено предшестват големи офанзиви. 

Още: Макрон предупреди за гражданска война във Франция

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес