Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова: ГЕРБ показа, че е в кондиция да управлява

03 юли 2024, 07:57 часа
Реклама

По-скоро стремежът да се покаже бързина от ГЕРБ, е за да може да покаже, че е в кондиция, че може да представи пълноценно правителство и това да изглежда на фона на ретроспекцията и на състава на Народното събрание - че ГЕРБ-СДС е в състояние да управлява. 

Това заяви преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНТ. 

Още: Екзотична идея - Борисов и Пеевски подават оставки, за да има кабинет: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Разговорите за правителство и ще има ли такова?

Тя обясни, че тогава, когато камерите бъдат изгасени и журналистите излязат разговорите между президента и парламентарната група винаги се поставя въпросът - събрали ли сте подкрепа, имате ли нужда от време, за да можете да събере допълнителна подкрепа. Тогава, когато се съставя правителство винаги има съмнения дали някои е в несъвместисмот, коментира доц. Киселова.

"Независимо на кого ще се връчи мандатът, президентът винаги пита дали партиите имат нужда от време. За първия и втория мандат президентът е обвързан по Конституция на кого да го даде", отбеляза доц. Наталия Киселова. 

Според нея президентът трябва да покаже усилие, че иска да има правителство, иначе ще бъде обвинен, че е съпричинител на политическата криза. Доц. Киселова смята, че всяка една от парламентарните групи е отишла със своя собствена теза и може би от три парламента ИТН например предлага промяна на формата на управление от парламентарна в президентска република. Никой обаче не попита ИТН как си я представят - като се предлага чудодейно лекарство, как това може да стане, запита Наталия Киселова. 

Тя е на мнение, че Конституционният съд малко се е забавил с резултата си конституционните промени. Ако днес няма правителство и трябва да се връчи втория мандат, Конституционният съд ще се забави, защото не е добре политически да се забърква с непрекъсваемостта мандата на Народното събрание, каза още Наталия Киселова. 

Още: Наталия Киселова призова ГЕРБ да смени или кандидата за председател на парламента, или преговорния екип

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес