Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследователи: Невротичните хора живеят по-дълго

22 април 2024, 05:55 часа
Реклама

Ако някога са ви наричали "невротичен", има вероятност да не сте го приели като комплимент. В края на краищата невротизмът при хората често се проверява чрез отговорите им на твърдения като "Лесно се дразня", "Притеснявам се за всичко" и "Лесно се стресирам".

Реклама

Още: Този чай ще помогне при нерви и безсъние и ще успокои чувствителните черва

На пръв поглед не звучи много забавно, нали? Но това ново проучване може да промени начина, по който всички ние гледаме на невротизма - завинаги.

В миналото е доказано, че невротизмът води до по-голяма креативност и повишена мотивация. А сега, ето и най-големият успех: Ако сте невротични, може да живеете по-дълго от тези, които не са, сочи ново изследване.

Проучването на експертите

Проучването, публикувано в Psychological Science, разглежда огромен набор от здравни данни, събрани от повече от половин милион жители на Обединеното кралство на възраст между 37 и 73 години в период от 4 г. То изследва невротизма на участниците, както и самооценката за здравословното им състояние. По време на изследването близо 5000 от участниците са починали.

Докато изследователите проучвали тези данни, те забелязали странна тенденция: Хората, които оценяват собственото си здраве зле, са с по-високи нива на невротизъм, но с по-малка вероятност от преждевременна смърт.

Първоначално водещият изследовател Катарин Гейл смята, че хората с по-висок невротизъм, които са живели по-дълго, просто са полагали по-добри грижи за здравето си. Не е така! Оказало се, че същите тези хора по-рядко похапвали здравословни храни като плодове и зеленчуци и по-често пушели или редовно пиели алкохол. И така, какво се случва?

"Единственото, което ни хрумна, беше дали хората са по-бдителни по отношение на здравето си", каза Гейл. "Може би са посещавали лекаря си по-редовно, когато са имали симптоми, за които са се притеснявали, и това може да доведе до по-ранно диагностициране на сериозни заболявания, особено в случая с рака."

Няма официални данни, които да подкрепят или отхвърлят тази идея, но Гейл смята, че това е правдоподобна хипотеза.

"Не знаем дали това е защитният механизъм, но със сигурност установихме, че един от аспектите на невротизма е, че независимо от това как оценявате здравето си, изглежда, че това е защитна мярка по отношение на здравето", казва тя.

Още: Техники за регулиране нервната си система, които не са за подценяване

С други думи, въпреки че изследваните лица може да са полагали не толкова добри грижи за себе си, те може да са знаели кога е подходящият момент да отидат на лекар. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това, определено вече знаем, че посещението при лекар може да има много голямо значение за живота ви. Може би е по-голяма, отколкото някога сме си представяли.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес