Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да си помогнем сами при пристъпи на паник атаки и депресия

17 ноември 2020, 08:15 часа
Реклама

С колкото и любими хора да сме заобиколени, всеки човек има свой собствен вътрешен свят, свое лично пространство, в което се усеща комфортно. В напрегнатия живот, изпълнен със стрес и притеснения, все по-често се случва някой – заради незнание или преднамерено – да го наруши. Или пък сами да натоварим вътрешния си мир. И тогава се появява усещането за дискомфорт – сърцебиене, необоснована тревога и дори скрита агресия.

В тези моменти, дори и близките ви хора непрекъснато да ви показват, че ви обичат, това може даже да ви е досадно, когато вие не обичате себе си.

Според психолозите, всеки може да избяга от този капан ако започне да приема собствените си настроения и чувства както приема времето. Дори и да е лошо, мрачно и да вали - ние не можем да го променим, но знаем, че един ден то ще стане слънчево.

Съвсем същото е и с емоциите. Опитът да не се доверяваме на емоциите си, да ги подценяваме и игнорираме, може да ни донесат по-дълбока криза. Депресията, тревожността, безпокойството са истински. Никой няма вина за това. Но... те ще отминат!

Да си кажем ”Днес е ужасен ден” е напълно реалистичен подход. Важното е да успеем сами да изградим нещо като ментален чадър и да проумеем, че дори и в момента да вали в душите ни, това не се случва по наша вина и това усещане ще отмине. Слънцето ще изгрее отново.

А дотогава трябва да полагаме всички усилия да търсим удоволствието и целта в живота ни, които ще прогонят бурята от душите ни.

Още: "Откриха начин за лечение на депресия със светлина"

 

Вероника Чанева
Вероника Чанева Отговорен редактор
Новините днес