Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две храни, които всички дълголетници консумират - те могат да удължат живота ви до 100 години

16 септември 2024, 06:00 часа

Разказваме ви кои неочаквани (и евтини) храни могат да удължат живота ви и да спасят здравето ви.

Качеството на живота и медицината се повишава във всички страни, но за най-важна стъпка към дълголетието все още се смята храненето. Разбира се, то трябва да е здравословно и питателно - но най-важното е да добавите към диетата си само две храни, които ще удължат младостта ви и ще ви позволят да живеете до 100 години.

Според британския изследовател и експерт по дълголетие Дан Бютнер тези храни са тъмният боб и орехите. Затова Бютнер препоръчва да се яде по една кутия боб и по една шепа орехи на ден. Но какви са ползите от тези храни?

Още: Яжте го само веднъж седмично, за да се радвате на тези 6 ползи за здравето

Както тъмният боб, така и орехите съдържат колосални количества фибри. Това са грубите фибри, които прочистват червата ни и предотвратяват развитието на възпаления, които причиняват рак на дебелото черво. Тези продукти са известни и с високото си съдържание на протеини - което означава, че се усвояват по-дълго в стомаха и ни карат да се чувстваме по-сити. Протеините намаляват желанието за преяждане, а оттам и риска от затлъстяване, което се смята за провокатор на други сериозни заболявания - диабет и сърдечни проблеми.

Орехите са богати и на омега-3 мастни киселини, които разграждат вътрешните и външните възпаления, повишават имунитета, поддържат зрението и намаляват риска от сърдечни заболявания. Въпреки това и други ядки - като бадеми и кашу - също имат мастни киселини, но в орехите те са най-много.

Мнението на Дан Бютнер е подкрепено с изследвания. Така например през 2004 г. са анкетирани стотици жители на така наречените „сини зони“ - местата, където живеят най-дълголетните хора - в Япония, Швеция и Гърция. Оказало се, че жителите на „Сините зони“ консумират боб и други бобови растения всеки ден. Освен това се оказало, че всеки 19 грама тъмен боб намалявал риска от смърт със 7%.

Подобно проучване през 2016 г. е проведено от самия Дан Бютнер. Той интервюира жителите на Сардиния и Коста Рика, които са известни с дълголетието си, какви храни консумират. Оказало се, че всяко хранене на местните жители не минава без тъмен боб или нахут.

Още: Традиционна рецепта за боб с фантастичен завършек

Що се отнася до орехите, Дан Бютнер установил, че жителите на град Лома Линда в Калифорния, които живеят средно с 10 години по-дълго от американците от други градове, ядат по една шепа орехи пет пъти седмично. Подобни резултати показва и проучване от 2021 г., според което хората, които консумират шепа орехи повече от пет пъти седмично, живеят с 1,3 години по-дълго от тези, които не консумират.

Въпреки това не бива да забравяте за физическата активност - в края на краищата това е още една тайна за дълъг и здравословен живот. Затова се препоръчва да правите достатъчно крачки на ден, да правите кратка 20-минутна тренировка на всеки 2 часа, които прекарвате в седнало положение, и да добавите джогинг към сутрешната си програма.

Знаете ли как се правят пълнени чушки с боб

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес