Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диета с диня – какво трябва да знаем за нея

05 септември 2021, 15:29 часа
Реклама

Монодиетата с диня дължи популярността си на факта, че 90% от състава на този плод е вода. Това означава, че консумацията му спомага за пречистването на организма от токсини. Въпреки това, преди да отделите няколко дни за разтоварваща диета с диня, е важно да разберете как работи тя и колко килограма може да свалите с нейна помощ. 

Колко дълго може да се спазва диета с диня?

Това е краткосрочна диета, чиято продължителност не трябва да надхвърля 1-2 дни. През този период тялото се прочиства от токсини поради високото съдържание консумирана вода и едновременно с това си набавя калий, магнезий, витамини и други минерали, съдържащи се в динята.

Тя е с ниско съдържание на въглехидрати, което я прави нискокалоричен диуретик.
Концепцията на динената диета е много проста - в хранителния ви режим трябва да присъства само диня. Обикновено за един ден се консумира една не много голяма диня.

Колко килограма може да свалите при спазване на динена диета?

Тъй като динята е нискокалорична (в 100 грама плод се съдържат около 30 kcal), нисковъглехидратна и богата на хранителни вещества храна, по време на монодиетата възниква калориен дефицит и това прави резултатите от режима по-забележими. Важно е да се има предвид, че в случая се изхвърля излишната течност от тялото и диетата с диня няма да ви помогне да отслабнете в дългосрочен план.

Ако спазвате динена диета няколко дни, може да отслабнете с няколко килограма. Но е добре да знаете, че това е теглото на излишната течност, а не на изгубената мастната подкожна тъкан.

Максимално допустимият период за придържане към този режим е не повече от 2 дни, тъй като всяка дългосрочна монодиета е опасна за организма поради липсата на витамини, микроелементи и хранителни вещества, необходими за нормалното здравословното съществуване на човешкия организъм.

Единственият начин да постигнете трайна редукция на теглото е чрез балансирана диета, без да гладувате и без да вкарвате тялото си в калориен дефицит.

Плюсове на динената монодиета

Динята съдържа витамини А, В1, В6 и С, които помагат на тялото да функционира правилно.
Тя изобилства от ликопен, който предотвратява сърдечни заболявания, рак и др.
В нея се съдържа и веществото цитрулин, което спомага за нормализиране на притока на кръв. Освен това то повишава енергичността и намалява мускулната болка.

Консумацията на диня предотвратява дехидратацията и подобрява храносмилането.
Този вкусен плод притежава силно изразени противовъзпалителни свойства.
Благодарение на високото си съдържание на фибри в него усещането за ситост продължава по-дълго.

Недостатъци на диетата с диня

Диетата с диня не е балансирана и не осигурява на организма всички необходими хранителни вещества и витамини. Поради липсата на важни хранителни вещества в този плод - мазнини и протеини - спазването на режима може да причини умора.

Динята има висок гликемичен индекс. Това означава, че след нейната консумация нивата на глюкоза в организма бързо се повишават и панкреасът започва да произвежда инсулин. Честите скокове на инсулин инхибират изгарянето на мазнини и не са желателни за диабетици и за тези, които се оплакват от хормонални нарушения или висока кръвна захар.

Също така след консумацията на храни с висок гликемичен индекс усещането за ситост трае по-малко, а гладът настъпва по-бързо.

Прекомерната консумация на диня - повече от 1 кг на ден - също е противопоказана, особено в следните случаи:

  • при алергии
  • за кърмещи и бременни жени в последните етапи на бременността
  • при стомашно разстройство и проблеми със стомашно-чревния тракт
  • при бъбречни заболявания

Важно: Преди да започнете диета, консултирайте се със специалист, който ще ви предпише подходящия за вас хранителен режим. 

Тази статия е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес