Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болка в стомаха: Яжте тези храни, за да я облекчите

09 септември 2024, 11:34 часа

Болката в стомаха е силна, остра и често ви поваля на колене. Може да се лекува с медикаменти, които често имат странични ефекти. Тези болки могат да бъдат облекчени и с естествени средства.

Още: Колко яйца да ядете и как да ги приготвите, за да извлечете максимална полза за здравето

Болки в стомаха и причините за тях

Болката се причинява от храносмилателни проблеми или хронично възпаление. В някои случаи стресът и безпокойството се отразяват на стомаха, причинявайки силна болка. Тези болки са придружени от газове, висока киселинност и изразени проблеми с храносмилането, запек или диария.

Вследствие на болката страхът при хранене е голям и понякога не е оправдан. В тази статия ще научите повече за полезните за стомаха храни, които трябва да ядете дори по време на болка.

  • Банан

Бананът съдържа естествени фибри и се бори с възпалението. Яденето му омекотява киселината в храносмилателната система и насърчава растежа на здрави бактерии в червата.

Бананът съдържа калий, който регулира електролитите в тялото, особено след повръщане или диария. Похапването му повишава нивото на енергия и чувството за ситост.

  • Ориз

Оризовите фибри предпазват лигавицата на стомаха от излишните стомашни сокове. Оризът има много интересен ефект за успокояване на стомашни болки и намаляване на възпалението.

  • Ябълково пюре

Ябълковото пюре е идеално срещу болки, причинени от гастрит, проблемно храносмилане и диария. Ябълките са богати на фибри, антиоксиданти и основни хранителни вещества, които подобряват храносмилането.

Ябълките също съдържат пектин, който насърчава движението на червата, избягвайки запек. Пюрето хидратира отслабения от повръщане и диария организъм.

  • Зеленчукова супа

Отлична хранителна алтернатива, когато имате храносмилателни проблеми. Сокът и другите хранителни вещества на зеленчуците хидратират тялото и минимизират стомашното дразнене. Супата е много лесна за смилане и не тежи на стомаха.

  • Билкови чайове

Билковите чайове без кофеин успокояват възпалението в стомаха и помагат на червата. Чайовете от лайка, мента и други помагат за справяне с киселинността на стомаха. Те облекчават болката и подобряват храносмилането.

  • Джинджифил

Джинджифилът е идеално решение срещу всякакви болки. Гингеролът, основната съставка на джинджифила, предпазва стомаха от възпаление и облекчава болката.

Още: Овес: 5 незаменими ползи за организма

  • Мляко

Киселото мляко е богато на пробиотици, които помагат за развитието на здрави бактерии в тялото и балансират тежестта в стомаха. Киселото мляко укрепва имунната система и предпазва организма от бактерии и паразити.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес